AMD Sistemlerde Android Emülatöründe Donanım Hızlandırma Nasıl Aktif Edilir?

Bu yazımda AMD işlemcili sistemlerde Windows işletim sistemi üzerinde Android emülatörünün donanım hızlandırma özelliğinin nasıl aktif edilebileceğinden bahsedeceğim. Android Studio’da dahili olarak bulunan Android emülatörü performansı arttırmak adına donanım hızlandırma teknolojisini kullanır. Android emülatöründen maksimum performansı alabilmek için donanım hızlandırma özelliğini açmamız gerekir. Donanım hızlandırma özelliğini açtığımızda emülatör GPU ve CPU gücünden faydalanır ve emülatörün daha hızlı tepki vermesi sağlanır. Temelde iki tür donanım hızlandırma vardır. Birincisi grafik hızlandırma(graphics acceleration), bir diğeri de sanal makine hızlandırma(VM acceleration) teknolojisidir. Bu yazımda sanal makine hızlandırma üzerinde duracağım.

Sanal Makine Hızlandırma Konfigürasyonu

Sanal makine hızlandırması emülatörün çalışma hızını arttırmak üzere bilgisayarınızın işlemcisini kullanır. İşletim sisteminde bulunan Hypervisor aracı sayesinde işlemcinin desteklediği sanallaştırma eklentilerine erişilir. Bu hızlandırma teknolojisini kullanabilmek için ortamınızda aşağıdaki gereksinimlerin sağlanıyor olması gerekir.

  • SDK Tools: minimum version 17; recommended version 26.1.1 or later
  • AVD with an x86-based system image, available for Android 2.3.3 (API level 10) and higher

Yukarıdaki gereksinimlerin haricinde işlemcinizin aşağıdaki sanallaştırma eklentilerinden bir tanesini destekliyor olması gerekir. Günümüzde güncel işlemcilerin çoğu bu teknolojileri destekler. Özellikle Ryzen serisi AMD işlemcilerde AMD Virtualization özelliği bulunur.

  • Intel Virtualization Technology (VT, VT-x, vmx) extensions
  • AMD Virtualization (AMD-V, SVM) extensions

Başlamadan Önce

Donanım hızlandırma özelliğini açmadan önce işlemcinizin desteklediği sanallaştırma teknolojisinin BIOS ayarlarından aktif edilmesi gerekir. Intel tarafında bu ayarlar VT, VT-x veya vmx ismiyle bulunurken, AMD tarafında ise AMD-V veya SVM isimleriyle bulunur. Bu parametreleri BIOS ekranından aktif(enabled) duruma getirip, BIOS ayarlarını kaydetmelisiniz.

AMD Sistemlerde Donanım Hızlandırma İşlemi

Windows Özellikleri, Windows Hiper Yöneticisi Platformu

Öncelikle Windows özelliklerinden Windows Hiper Yöneticisi Platformu(Windows Hypervisor Platform) seçeneği ve zorunlu olmamakla beraber Sanal Makine Platformu seçenekleri işaretlenip, Tamam butonuna basılır. Windows Özellikleri ekranına ulaşmak için başlat menüsünde arayabilir veya şu şekilde menüler aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

  1. Sol alttaki Başlat(Windows) ikonuna sağ tıklanır, Uygulamalar ve Özellikler seçeneği seçilir.
  2. Sağ tarafta ilgili ayarlar altında bulunan Programlar ve Özellikler seçeneğine tıklanır.
  3. Sol taraftan Windows Özelliklerini Aç veya Kapat seçeneği seçilir.

İşletim sisteminin Hypervisor özelliğini aktif edip, bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra Android emülatöründe donanım hızlandırma özelliğini aktif edebilirsiniz.

Android Studio, Configure

Donanım hızlandırmayı aktif edebilmek için öncelikle Android Studio giriş ekranında bulunan Configure butonundan SDK Manager ekranına gitmemiz gerekir.

Android Studio, SDK Manager

SDK Manager ekranında System Settings->Android SDK yolu izlenerek SDK ayarlarına geçilir. Bu ekranda yukarıda bulunan menü aracılığıyla SDK Tools sekmesine geçilir. Buradan Android Emulator Hypervisor Driver for AMD Processors seçeneği işaretlenir ve OK butonuyla bu özelliğin yükleme işlemi başlatılır. Ekran görüntüsünde bulunan Android SDK Tools(Obsolete) seçeneğini işaretlemenizi gerek yoktur.

Android Studio, AVD Manager

Yukarıdaki yükleme işlemi tamamlandıktan sonra Android emülatöründe donanım hızlandırma özelliğini kullanmaya başlayabilirsiniz. Donanım hızlandırma özelliğinin aktif olduğundan emin olmak için yine Android Studio giriş ekranında Configure butonuyla AVD Manager ekranına gidilmelidir. Burada donanım hızlandırmayı aktif etmek istediğiniz emülatörde bulunan düzenleme butonuyla yukarıdaki ekrana geçilir. Emulated Performance kısmında Graphics seçeneklerinden Hardware – GLES 2.0 seçilir ve Finish butonuna tıklanarak işlem tamamlanır.

Konuyla alakalı daha detaylı bilgi almak için; https://developer.android.com/studio/run/emulator-acceleration

Artık AMD sisteminizde Android emülatörünü donanım hızlandırma özelliğiyle beraber performanslı bir şekilde kullanabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

Hamdi Çatal

Güncel teknolojilere meraklı, yazılım ve mühendislik alanlarında kariyerini sürdürmeyi hedefleyen bir mühendis adayıyım. Her zaman, her işi prensiplerine uygun şekilde gerçekleştirmeyi tercih eden, düzenli ve kararlı bir insanım. Yeniliklerden kaçmak yerine, güncel teknolojilere ayak uydurmaya çalışan bir meraklıyım.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir