Dell Notebook Thunderbolt Type-C Görüntü Problemi Çözümü

Bildiğiniz üzere artık yeni nesil Thunderbolt destekli cihazları type-C bağlantısı üzerinden type-C portu bulunan monitörlere bağlayıp, Display Port gibi kullanabiliyoruz. Bende son zamanlarda iş amaçlı kullandığım Dell Latitude 5520 model bilgisayarımı type-C portu olan monitörüme bağlayıp, görüntü alma amacıyla Thunderbolt destekli bir type-C kablo satın aldım. Fakat kablo ile gerekli bağlantıları yaptığımda ilk etapta düzgün bir kullanım deneyimi yaşayamadım. Ancak ufak bir araştırma ve çeşitli denemelerle bu sorunun çözümüne ulaştım. Bu yazımda da yaşadığım problemlerden ve cihazım için sorunları nasıl giderdiğimden bahsedeceğim.

Ne tür sorunlar yaşadım?

İlk etapta kabloyu bağlayıp, görüntü alabilmiştim. Her şey normal gibi görünüyordu. Ta ki tazeleme hızını kontrol edene kadar. Aldığım kablo belli standartlara sahip ve 2K çözünürlükte 144Hz tazeleme hızı verebilen bir kabloydu. Aynı şekilde monitörüm de bu değerleri rahatlıkla karşılayabilecek özelliklere sahipti. Fakat Windows’un grafik ayarlarında sadece 60Hz görüntü alabildiğimi ve değiştiremediğimi fark ettim.  Yaşadığım problemler sadece bununla da sınırlı değildi. Bir de daha sinir bozucu olan durum sürekli bilgisayara USB aygıtı takıp çıkarmış gibi bildirim çıkmasıydı.

Peki ben bu sorunları nasıl çözdüm?

Öncelikle temassızlık olabileceğini düşünerek bağlantı noktalarını kontrol ettim. Herhangi bir problem görünmüyordu. Ardından aldığım kabloyu satan firmaya destek almak için ulaştım. Onlardan sürücü güncellemesi gibi çeşitli öneriler aldım. Fakat sorunum çözüme ulaşmadı. Ardından araştırmaya başladım. Dell Community sayfasında konuyla alakalı bir gönderiye denk geldim ve çözüme ufak bir BIOS ayarıyla ulaştım.

Çözüm Adımları

  • Bilgisayar açılırken veya yeniden başlatırken bilgisayarınızın modeline göre F2, F12 yada DEL tuşuyla  BIOS ekranına girin.
  • BIOS ekranı açıldığında genellikle solda olan menüden Integrated Devices sekmesine geçin.
  • Integrated Devices sekmesinde bulunan Video/Power only on Type-C Ports seçeneğini aktif edin.
  • Ayarlarınızı kaydedin ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Yukarıdaki adımları uyguladığınızda artık sorunsuz bir şekilde type-C portu üzerinden görüntü aktarımı yapabileceksiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

Hamdi Çatal

Güncel teknolojilere meraklı, yazılım ve mühendislik alanlarında kariyerini sürdürmeyi hedefleyen bir mühendis adayıyım. Her zaman, her işi prensiplerine uygun şekilde gerçekleştirmeyi tercih eden, düzenli ve kararlı bir insanım. Yeniliklerden kaçmak yerine, güncel teknolojilere ayak uydurmaya çalışan bir meraklıyım.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir