Java'ya Başlarken Gerekli Bileşenler ve Kurulum

Download-Java-7-Update-17-8-Build-80-Dev-for-OS-X

Merhaba, uzun süredir Java öğrenmeyi, en azından denemeyi planlıyordum. Nihayetinde Java öğrenmeye karar verdim. Öğrendiklerimi pekiştirmek ve kalıcılığını sağlamak amacıyla öğrendiklerimi adım adım, elimden geldiğince blogumda paylaşmaya çalışacağım. Bu yazımda öncelikle Java programlama için gerekli bileşenlerden bahsedeceğim. Bu bileşenleri yada programları edindikten sonra Java öğrenmeye, uygulamaya başlayabiliriz.

İlk olarak Java Development Kit yani Java Geliştirme Kiti’ne ihtiyacımız olacak. Başlangıç olarak Java SE (Standart Edition) ile başlayacağınız. Java kodlaması yapabilmeniz mutlaka Java SE’yi yüklemelisiniz.

Buradan Java SE Development Kit indirme sayfamıza gidelim.

1

“Accept License…” seçeneğini işaretleyelim. Hangi işletim sistemini kullanıyorsak Download kısmından uygun sürümü seçip indirelim. İndirme tamamlanınca, indirdiğimiz .exe dosyasını çalıştırıp, bilgisayarımıza kuralım.

Şimdi ise Java programlamasını yapabilmemiz için IDE dediğimiz arayüze ihtiyacımız var. Bunun için de Eclipse yazılımını kullanabilirsiniz. Farklı IDE’ler de mevcut ancak en popüler yazılım şuanda Eclipse olduğu için onu kullanmamızda fayda var. Eclipse’in de farklı sürümleri mevcut. Biz Eclipse IDE for Java Developer sürümünü kullanacağız.

Buradan Eclipse IDE for Java Developer indirme sayfasına gidelim.

2

Yine hangi işletim sistemini kullanıyorsak Download Links kısmından ona uygun sürümü seçip, indirelim. İndirdiğimiz dosyayı arşivden çıkaralım. Arşivden çıkan “eclipse” klasörünü dilediğimiz yere atalım. Eclipse için herhangi bir kurulum işlemi yapmayacağız. Tamamen portable yani taşınılabilir olarak çalışıyor. Bu nedenle eclipse klasörünü uygun gördüğünüz bir yere kopyalayıp, içerisindeki kısayolu masaüstünüze yada programlarınızın bulunduğu klasöre atabilirsiniz.

3

Eclipse.exe dosyasına tıklayarak programı çalıştırabilirsiniz. Programı çalıştırdığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere gelicek.

4

Bizden bir çalışma alanı belirlememizi istiyor. Çalışma alanımız aynı zamanda  Java uygulamalarımızın, çalışma dosyalarımızın kaydedildiği yer olucak. Browse butonuna tıklayarak çalışma alanımızı belirleyelim. “Use this as the default…” seçeneğini işaretlerseniz belirlediğiniz çalışma alanı varsayılan olarak belirlenecek ve bir daha bu uyarıyı almayacaksınız.  OK butonuna tıklayıp devam edelim.

5

Eclipse bizleri Welcome (Hoşgeldiniz) ekranı ile karşıladı. Çarpıya basarak Welcome penceresini kapatalım.

6

Karşımıza boş bir çalışma ekranı gelicek. “File > New > Java Project” yolunu izleyerek ilk Java projemizi oluşturalım.

7

Açılan ayar sayfasında Project Name kısmına projemizin ismini yazalım. JRE kısmında “Use an execution environment…” seçeneğini işaretleyip, güncel JavaSE sürümünü seçelim. Şuan güncel Java SE’miz 1.7 olduğu için onu seçiyoruz. Ardından Finish’e tıklayıp ilk projemizi başlatalım.

8

Gördüğünüz gibi ilk projemizi oluşturduk. Package Explorer kısmında ilk projemiz göründü. İlk yazımda Java’ya başlangıç için gerekli bileşenlerden ve ilk kurulumdan bahsettik. Java’ya başlamak isteyenler için faydalı bir rehber olduğu düşüncesindeyim. Bir sonraki yazımızda yavaş yavaş Java programlamaya başlayacağız ve ilk uygulamamızı oluşturmaya çalışacağız. Takipte kalmanız dileğiyle, hoşçakalın…

Hamdi Çatal

Güncel teknolojilere meraklı, yazılım ve mühendislik alanlarında kariyerini sürdürmeyi hedefleyen bir mühendis adayıyım. Her zaman, her işi prensiplerine uygun şekilde gerçekleştirmeyi tercih eden, düzenli ve kararlı bir insanım. Yeniliklerden kaçmak yerine, güncel teknolojilere ayak uydurmaya çalışan bir meraklıyım.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

4 Cevaplar

  1. B.Ç dedi ki:

    Çok basit ve kullanışlı

  2. Emrah dedi ki:

    bayağı uğraştım, 6.3.2018 tarihi itibariyle sürümleri değişmiş haliyle. Umarım devamını getiririm. Bu arada emeğin için teşekkür ederim.

  3. Hüseyin dedi ki:

    Çok teşekkür ederim. Güzelce kuruldu sayenizde

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir