MSI Optix G241 IPS Monitör İncelemesi
Satın alması en sıkıntılı çevre birimlerinin başında geliyor monitörler. Yine sıkıntılı bir monitör arama sürecinin ardından MSI Optix G241 modelinde karar kıldım ve satın aldım. Tabi bu monitörü seçmemdeki en büyük etken fiyatı oldu. Amazon’da güzel bir indirim denk gelince daha fazla beklemek istemedim. Diğer alternatiflerim AOC 24G2U modeli ve Viewsonic XG2405 modelleri idi. Aslında sıralama yapmam gerekirse ilk tercih edeceğim model AOC, sonra Viewsonic ve en sonunda da MSI olurdu. Fakat diğer modellerde stok sıkıntısı olması ve fiyatlarının nispeten daha yüksek olması nedeniyle MSI G241 modelinde karar kıldım. Bu yazımda da bu monitör hakkında ilk izlenimlerimi ve deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım.
Eğer ürünü beğenirseniz buradan satın alabilirsiniz.
Teknik Özellikleri
Panel boyutu: 23.8″ (60cm)
Tazeleme hızı: 144Hz
Tepkime süresi: 1ms*
Parlaklık: 250 nit
DCI-P3 / SRGB: 95% / 128%
Portlar: 1x Display Port (1.2a), 2x HDMI (1.4b)
Detaylı özelliklerini merak ediyorsanız buradan MSI ürün sayfasına gidebilirsiniz.
*Her ne kadar kağıt üstünde 1ms olarak görünse de IPS paneller hala TN ve VA panellere göre daha yavaş.
Kutu İçeriği
Kutudan monitör, ayak, güç adaptörü ve bir adet HDMI kablosu çıkıyor. Monitörün gözümdeki en büyük eksikliklerinden birisi de içerisinden Display Port kablosunun çıkmıyor olması. Her ne kadar HDMI ile 144Hz görüntü alınabiliyor ve Freesync çalışıyor olsa da, Nvidia kullanıcıları G-Sync(Adaptive Sync) özelliğini aktif etmek için Display Port kablosuna ihtiyaç duyacaktır.
Tasarım
MSI G241 koyu gri renkte ve oldukça klasik bir tasarıma sahip. Oyuncu monitörlerinde alışık olduğumuz renkli hatları ve detayları içermiyor. Ön tarafa metalik ve parlak bir MSI logosu işlenmiş. Fakat koyu renkte olduğundan göze batmıyor ve rahatsız etmiyor. Çerçevenin alt kısmı 2.5cm kalınlığında iken, yanlar ve üst çerçeve yaklaşık 6mm civarı.
Yükseklik ayarı, pivot ve sağa sola dönme kolaylığı sağlamayan sabit bir ayak tercih edilmiş. Bu diğer alternatiflerine göre en büyük dezavantajlarından sayılabilir. Çünkü bahsettiğim AOC ve Viewsonic modellerinde daha esnek ve bu özellikleri sunan ayak tasarımları bulunuyor. Fakat sanırım ayak metal ve gayet sağlam duruyor. Yükseklik ve hareket kabiliyeti konusunda ayrıca bir ihtiyaç yoksa memnun edecektir. Şahsen ben monitör tutucu yardımıyla masaya bağladığım için ayağına hiç ihtiyaç duymadım. Yeri gelmişken monitörün 100×100 boyutunda VESA desteğinin de bulunduğunu söylemeliyim.
Benim en çok hoşuma giden detaylarından bir tanesi menü kontrolü için standart tuşlar yerine ekranın arkasına ufak bir joystick yerleştirilmiş olması oldu. Bu seviyelerde çok fazla modelde görmediğimiz bu özellik, ayarları kurcalarken ve menüde dolaşırken baya kolaylık sağlıyor. Bu joystick sağa sola yukarı aşağı hareket edebiliyor ve buton şeklinde üstüne basılabiliyor. Ne kadar sağlam ve dayanıklı olduğunu zaman gösterecek fakat oldukça iyi hissettirdiğini söyleyebilirim.
Renk Özellikleri
Pek çok alternatifinde olduğu gibi MSI G241 modelinde de Panda panel kullanılmış. Fakat renk ve kalibrasyon konusunda ufak tefek farklar olabiliyor. Bu monitör için benim gözlemim daha canlı ve sıcak bir renk profiline sahip. Doğallıktan ziyade bu konulara ağırlık verilmiş. Hatta normal renk sıcaklığı modunun biraz fazla sıcak olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Fakat renk sıcaklık ayarını monitörün OSD menüsünden rahatlıkla yapabiliyorsunuz.
Yeri gelmişken işletim sistemi üzerinde çalışacak herhangi bir kontrol yazılımının olmadığını söyleyebilirim. Standart ayarlardaki sıcaklık farkını aşağıdaki fotoğrafta rahatlıkla görebilirsiniz.
Tazeleme ve Tepkime Özellikleri
Tazeleme hızı konusunda şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki özellikle 60Hz monitörden geçiyorsanız 144Hz tazeleme hızı farkını çok net hissedebilirsiniz. Hatta bunu farketmek için oyun oynamanıza bile gerek yok. Masaüstünde mouse hareketleri bile daha akıcı oluyor. Zaten oyundan çok normal kullanımda ihtiyaç duyulacak bir özellik olduğunu söyleyebilirim. Tabi günümüz oyunlarını 144Hz değerini yakalayabilecek şekilde oynayabileceğiniz güçlü bir donanımınız varsa işler değişebilir.
Ne yazık ki tepkime süresi konusunda benzer şeyleri söyleyemeyeceğim. Tabi ki eski monitörümle kıyasladığımda daha iyi tepkiler verdiğini ve ghosting dediğimiz olayın biraz daha azalmış olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. Bu konuda piyasada standart olarak satılan 75Hz 5ms değerine sahip IPS monitörlerin önünde. Fakat kesinlikle TN monitörlerle kıyaslanabilecek kadar da hızlı değil. Ama her halükarda eğer benzer özelliklerde bir TN, VA veya IPS monitörden geçmemişseniz sizi fazlasıyla tatmin edecektir.
Ghosting konusunda fikir vermesi açısından çektiğim videodan bir ekran görüntüsünü paylaşıyorum. Tekrar hatırlatmakta fayda var. MSI G241 144Hz 1ms değerlerine sahipken, AOC 24V2Q modeli 75Hz 5ms değerlerine sahip standart bir IPS monitör.
OSD menüsünden tepkime hızını Normal/Fast/Fastest şeklinde ayarlayabiliyorsunuz. Fakat gözle görülür bir fark hissedemedim. En yükseğe getirmek anti-ghosting yada korona efekti denen durumlara yol açabiliyor. O nedenle ortalama bir değerde tutmak en mantıklısı olacaktır.
Tazeleme hızı ve tepkime süresi konularında fikir vermesi açısından çerçeve atlama testi(frame skipping test) karşılaştırmasını gösteren fotoğrafı da ekliyorum.
OSD Özellikleri
Monitörün OSD menüsünde pek çok seçenek bulunuyor. Parlaklık, keskinlik, kontrast ve renk sıcaklığı gibi temel işlevlerin yanında çeşitli oyun modları, anti motion blur, göz koruması, HDCR, çeşitli izleme modları gibi seçeneklerde sunulmuş. Oyun modlarında FPS, RTS, Racing gibi seçenekler mevcut. Fakat bunlar oyunlarda görüş yeteneğini arttırsa da görüntü kalitesini ve renkleri ciddi miktarda bozuyor.
Anti motion blur seçeneğini aktif ettiğimizde tepkime süresi bir miktar iyileşiyor gibi ancak otomatik olarak Freesync özelliğini ve bazı geliştirmeleri devre dışı bırakıyor. Sonuç olarak OSD menüsünün tasarımından ve kullanımından memnun kaldığımı söyleyebilirim. Pek çok markaya göre daha modern bir arayüz tercih edilmiş.
OSD menüsünün birkaç fotoğrafını aşağıda görebilirsiniz. Ek olarak menünün Türkçe dil seçeneği de mevcut. Alışık olduğunuz şekilde ayarlayıp, kullanabilirsiniz.
Kullanım Deneyimlerim
Genel olarak memnun kalmış olsam da tabi ki negatif yönleri de mevcut. Hareket kabiliyeti yüksek bir ayağa sahip olmaması ve kutudan Display Port kablosu çıkmaması beni biraz üzdü. Tabi bir de IPS monitörlerin belki en sinir bozucu kısımlarından olan ışık sızması ve IPS glow sorunları. Öncelikle ben herhangi bir ışık sızması tespit edemedim. Herhangi bir piksel hatasıyla da karşılaşmadım.
Fakat bir miktar IPS glow mevcut ve eski monitörüme kıyasla biraz daha fazla. Ancak sadece akşam saatlerinde, yapay loş ışık altında ve karanlık ortamda siyah ve koyu görüntülerde köşelerde dikkat çekiyor. Gün ışığında kullanırken muhtemelen fark etmeyeceksiniz. Renkli görüntülerde, renkli sahnelerde ve oyunlarda da(eğer siyah ve karanlık sahnelerin ağırlıklı olduğu oyunlar oynamıyorsanız) kesinlikle fark etmeyeceksiniz.
IPS glow olayı maalesef bütün IPS monitörlerde az yada çok karşılaşılan bir durum. Biraz araştırma ve şans faktörü dışında maalesef yapılabilecek pek bir şey yok. Dediğim gibi pek çok kullanıcı bu durumu fark etmeyecektir. Burada önerim memnun kalmamanız durumunda cayma hakkınızı kullanabileceğiniz, değişim ve iade yapabileceğiniz bir kanaldan satın almanız olacaktır.
Aşağıdaki fotoğraflarda IPS glow olayını elimden geldiğince aktarmaya çalıştım. Daha önce de söylediğim gibi eski monitörüm bu konuda biraz daha iyiydi. Bu durum daha çok siyah ekranda sol alt ve sağ alt köşelerde dikkat çekiyor, fark ediliyor. Sizin alacağınız ürün daha iyi durumda olabileceği gibi daha kötü durumda da olabilir. Maalesef IPS monitörlerde bu konuda hala bir standart yakalanabilmiş değil. Aynı model için farklı partilerde bile bu tip farklılıklar olabiliyor.
Toparlamak gerekirse sonuç olarak memnun kaldığım ve pişmanlık duymadığım bir alışveriş olduğunu söyleyebilirim. Özellikle iyi bir fiyatta bulunabilirse gerçekten fiyatına göre güzel özellikler sunuyor. Son olarak artılarını ve eksilerini kısaca yazıp, yazıyı sonlandırmak istiyorum.
Artıları
- OSD kontrolü için joystick donanımına sahip olması
- Sade ve koyu renk tasarımı
- Modern OSD menüsü
- VESA desteğinin bulunması
Eksileri
- Yükseklik ve pivot ayarlı ayağa sahip olmaması
- Kutudan Display Port kablosu çıkmaması
- Normal renk sıcaklık ayarında olması gerekenden fazla sıcaklık
MSI G241 modelini buradan satın alabilirsiniz.
Bir sonraki inceleme yazımda görüşmek üzere. Hoşça kalın…
Çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık bende almayı düşünüyorum benim için aydınlatıcı bir yazı oldu
Teşekkürler yorumunuz için. Tek eksiği pivot desteği. Onun haricinde gayet memnunum.