Teknoloji Hayatımızı Nasıl Etkiliyor?
Gelişen teknolojiyle beraber birçok işimizi cihazlara yaptırır hale geldik. Bilgisayarlarımız, telefonlarımız, hafızamız hatta beynimiz haline geldi. Bizim için çalışıp, bizim için düşünmeye, bizim için kaydetmeye başladılar. Daha doğrusu bizler teknolojiyi araç olarak kullanmak yerine, hayatımızı tamamen teknolojiye göre şekillendirdik, yön verdik. Elbette ki teknolojinin faydaları göz ardı edilemez. Ancak bizleri tembelleştirdiği, sıradanlaştırdığı gerçeğini de unutmamak gerekir.
Son yıllarda kağıttan, kalemden, kitaplardan o kadar uzaklaştık ki artık eğitim sistemimiz bile teknolojiye göre şekillendi. Yazı tahtalarının yerini akıllı diye tabir ettiğimiz teknolojik tahtalar aldı. Öğrenciler kağıt, kalem yerine, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik araçlar kullanmaya başladı. Tabi bununla beraber sanal ortamdaki içeriklerde arttı ve kafamızı gereksiz bilgilerle doldurmaya, meşgul etmeye başladık.
Bugün sosyal medyada rastladığım bir görüntüyü paylaşmak istiyorum. Bulunduğumuz durumu ne kadar güzel anlatıyor, değil mi? Acı ama gerçek… Telefonlar, tabletler hepimizi esir almış durumda. İnsanlar adeta prize bağlı yaşıyorlar günümüzde. Bu cihazların kullanım yaşları o kadar geriledi ki artık, 3-4 yaşındaki çocukları bile telefon, tablet kullanırken görebilmemiz mümkün.
Bir süredir teknolojinin doğrudan olmasa bile, dolaylı yollardan bir nevi unutkanlığa yol açtığını farkediyorum. Notlarımızı, o anki düşüncelerimizi, alıntıları bilgisayarımızda veya telefonumuzda çeşitli uygulamalara kaydediyoruz. Ama nedense çoğu zaman büyük çoğunluğu unutulup, gidiyor. Kendimden örnek vermem gerekirse, zaman zaman telefonumda veya bilgisayarımda bir yapılacaklar listesi hazırlıyorum. Fakat o kadar çok şey birikiyor ki, bir süre sonra hepsi kaybolup gidiyor, aklıma bile gelmiyor.
Zihnimiz gün içinde o kadar çok gereksiz bilgiyle, düşüncelerle meşgul oluyor ki, gerçekten hatırlamamız gereken önemli şeyler bile aklımızdan uçup gidiyor. Bu gibi durumlarda, kağıt ve kalemin önemini de bir kez daha iyi bir şekilde anlıyorum. Teknolojinin oluşturduğu karmaşadan kendimizi kurtarmak için bu gibi eski yöntemlerin en etkili çözüm olduğunu düşünüyorum. Umarım insanlar kısa zamanda bunun farkına varıp, geç olmadan kendilerini bu gereksiz bilgi kalabalığından kurtarırlar. Her ne kadar bunları söylüyor olsam da, bende eğitimim ve ilgi alanlarımın gereği olarak teknolojiyle birlikte yaşama mecburum. Yazdıklarımı birkaç cümle ile açıklamam gerekirse; Teknolojiden faydalanmalıyız. Onların esiri olmak yerine bilgisayarlarımızı, telefonlarımızı bilgiye ulaşmak için, iletişim için sadece birer araç olarak kullanmalıyız…
Umarım kendimi düzgün bir şekilde ifade edebilmişimdir. Daha fazla uzatmadan yazımı burada sonlandırıyorum. Konu hakkındaki düşüncelerinizi, yorumlarınızı, varsa tavsiyelerinizi yazmayı unutmayın…
çok haklısınız ama iyi yönleride var ne amaçla kullanmaya bağlı
Şüphesiz öyle 🙂