WampServer ile Localhost’a WordPress Kurulumu
Bu yazımda sizlere WampServer kullanarak localhost’a WordPress kurulumunu resimli olarak anlatacağım. Mantık aynı olduğu için bu yazımızı okuyarak diğer yazılımlarla da localhost’a WordPress kurulum işlemini rahatlıkla yapabileceğinizden eminim. Takıldığınız yada yazıda eksik gördüğünüz yerler varsa bir yorum yazarak bizleri bilgilendirirseniz sevinirim. Gerekli dosyaların indirme adresini vererek anlatımımıza başlayalım.
Başlamadan Önce
Başlamadan önce gerekli dosyaları mutlaka bilgisayarınıza indirin;
- Güncel WampServer sürümünü indirin; 32 bit & 64 bit
- Güncel WordPress kurulum dosyasını buradan indirin.
İndirdiğimiz WampServer kurulum dosyasını çift tıklayıp çalıştıralım. “Next” butonuna tıklayıp devam edelim.
“I accept…” işaretleyelim “Next” butonuna tıklayıp devam edelim.
Bu adımda localhost’un kurulum yerini seçiyoruz. Varsayılan olarak bu şekilde bırakmanızı öneririm. “Next” e tıklayıp devam edelim.
Masaüstünde program kısayolu oluşturmak istiyorsanız “Create a Destop…” kısmını işaretleyin, istemiyorsanız boş bırakıp “Next” butonuna tıklayıp devam edin.
“Install” butonuna tıklayıp kurulumu başlatın.
Kurulum işlemi bir süre devam edecek.
Kurulum tamamlanınca karşımıza böyle bir pencere açılacak. Buradan kullandığınız varsayılan tarayıcıyı seçip Aç’a tıklayın. Internet Explorer ile devam etmek için hiçbir seçim yapmadan Aç’a tıklayıp devam edin.
Localhost’un çalışması için “Erişime izin ver” butonunu tıkayıp devam edelim.
SMTP kısmını localhost olarak bırakalım. Email kısmına dilerseniz kendi emailinizi yazabilirsiniz ama WordPress için gerek yok. Next’e tıklayıp devam edelim.
“Launch WampServer 2 now” kısmını işaretleyip Finish’e tıklayalım ve kurulumu bitirelim.
Araç çubuğunda bu şekilde WampServer logosu yeşil görünüyorsa sorun yok demektir.
Eğer logo kırmızı görünüyorsa bir kez üzerine tıklayın. Karşınıza yukarıdaki seçenekler geldiğinde “Start All Services” seçeneğini seçin.
Bu adımdan itibaren WordPress kurulumuna başlıyoruz…
WordPress Kurulumu
Yukarıdaki işlemler tamamlandıktan sonra WordPress kurulum dosyalarını Winrar benzeri bir yazılım yardımıyla arşivden çıkaralım. Arşiv içerisinde çıkan wordpress klasörünü açalım. İçerisindeki tüm dosyaları kopyalayıp, uygulamamızın kurulu olduğu dizine yani “C:/wamp/www” klasörüne yapıştıralım.
Ardından WampServer logosuna 1 kez tıklayalım. phpMyAdmin seçeneğini seçelim. Karşımıza bir internet sayfası açılacak. Kullanıcı adı kısmına “root” yazıp, parolayı boş bırakıp “Git” butonuna tıklayın.
Açılan sayfada “Veritabanları” sekmesine gelin. Açılan sayfada “Veritabanı oluştur” kısmına yukarıdaki gibi “wordpress” ismini verin ve oluştura tıklayın. Bu adımda WordPress kurulumu için gerekli olan veritabanımızı oluşturmuş olduk.
Yukarıdaki işlemin ardından tarayıcınızın adres çubuğuna “localhost” yazıp Enter’a basın. Karşınıza aşağıdaki sayfa gelicek.
“Bir ayar dosyası oluştur” butonuna tıklayın. Karşınıza aşağıdaki sayfa gelicek.
“Başlayalım!” butonuna tıklayın.
Burada boşlukları resimdeki gibi ayarlayalım. Kullanıcı adına “root” yazalım. Parola kısmını boş bırakalım. “Gönder” butonuna tıklayarak işlemi tamamlayalım.
“Kurulum yap” butonuna tıklayıp WordPress kurulumumuzu tamamlayalım.
Kurmak istediğimiz site bilgilerinizi yazıp “WordPress’i Kur” butonuna tıklayın.
Tebrikler 🙂 Localhost’a WordPress kurulumu işlemimiz başarıyla tamamlanmıştır. “Giriş” butonuna tıklayarak bir önceki adımda belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifreyle WordPress admin paneline giriş yapabilir, tarayıcının adres çubuğuna “localhost” yazıp sitemize bağlanabiliriz.
Not: WordPress ile alakalı yazılarımı şuana kadar wprehberim.com üzerinden yayınlamıştım. Bazı nedenlerden dolayı siteyi kapattığımız için yazılarımı buraya aktarmaya başladım. Görseller ve anlatım tamamen bana aitti.
Kurulum işlemini elimden geldiğince detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…
Konuyla alakalı internette bugüne kadar yazılmış en iyi yazı. Teşekkür eder benzer yazılarınızın devamını dilerim.
Teşekkürler 🙂
valla çok iyi yazılmış eline koluna sağlık kardeşim
Teşekkürler 🙂 Elimden geldiğince detaylı ve herkesin anlayabileceği şekilde yazmaya çalışıyorum.
Wampserver kurulumu başarılı.
wordpress 4.6.1 TR arşivden çıkarıldı.
dosyalar www klasörüne kopyalandı.
phpMyAdmin’e tıklandığında açılan web sayfasında “kullanıcı adı” ve “parola” boş geliyor. “Git” tıklanınca ilerlemiyor.
Kullanıcı kısmına root yazıp, parolayı boş bırakacaksınız. O kısmı kaçırıyorsunuz 🙂
Elinize sağlık çok güzel bilgilendirmişsiniz ama root yazacağımız yukarıda belirtilmemiş, o yüzden sorun çıktı 2 3 kere silip yeniden yükledim. Yukarıda bu durumu belirtirseniz başka insanlar için de daha sorunsuz olabilir. Tekrar teşekkürler, emeğinize sağlık.
Rica ederim. Uyarınız içinde teşekkürler. Gerekli düzenlemeyi yapacağım 🙂
Başarılı, teşekkürler. Wamp username: root şifre boş olacak şekilde phpmyadmine erişebildim.
Gerçekten çok işime yaradı bu bilgiler sayesinde wordpress kurulumu hakkında bilgi sahibi oldum çok teşekkür ederim.
Rica ederim 🙂
tarayıcıma localhost yazıyorum ama dediğiniz gibi bir sayfa çıkmıyor nedeni ne olabilir?Görüntülenemiyor hatası alıyorum
Çok teşekkürler harika bir rehber olmuş. Elinize, emeğinize ve vaktinize sağlık.
Benzer türde farklı makalelerinizi dört gözle bekliyor olacağım.
Rica ederim. İlginiz için ayrıca teşekkür ederim 🙂
Merhabalar,
Öncelikle bilgi için çok teşekkür ederim.
Bir sorum olacak, localhost’ta sitemizi ayarlayıp kurduktan sonra, localhost’ta yaptıklarımızı, satın aldığımız bir hostinge nasıl taşıyabiliriz?
Teşekkürler.
Merhaba, hosting firmanızdan aldığınız FTP bilgileri ile yerelinizdeki “www” klasörünün içindeki dosyaları sunucuya atmalısınız. Daha sonra hosting panelinizden Phpmyadmin’e bağlanarak bir veritabanı kullanıcısı ve veritabanı oluşturmalısınız. Sonrasında wp-config.php dosyanızda ilgili alanları düzenleyerek site kurulumunu yapabilirsiniz. Eğer içerikler ve veritabanıyla birlikte sunucuya taşımak istiyorsanız, yerelinizdeki Phpmyadmin sayfasından veritabanını dışa aktarıp, aynı şekilde veritabanını sunucuda içe aktar yapıp kullanabilirsiniz. Burda dikkat etmeniz gereken nokta Phpmyadmin kullanıcılarının ve veritabanı isimlerinin wp-config.php dosyasındakiler ile uyumlu olması…
Teşekkür ederim
veritabanı oluştur bölümüne kadar geldim fakat sonra karsınıza bu sayfa çıkacak dediginiz yer gelmedi localhost yazıp siteye girdigim de direk sayfa geldi o dediginiz bölüm gelmedi yani kişisel ayarları (site ismi şifre vs) belirleyemeden geçti
Wp config dosyasında belirtmiş olabilirsiniz. Veritabanını da elle oluşturduysanız önceden o nedenle geçmiş olabilir. Yada elinizdeki yedekten yükleme yapmış olabilirsiniz.
Teşekkür ederiz çok ayrıntılı olmuş
Rica ederim…
Merhaba, oldukça yararlı bir yazı, elinize sağlık. Local’de oluşturduğumuz siteyi hosting’e nasıl taşıyacağımızı bir başka arkadaş sormuş. O cevap da işimize yaradı. Ben ek olarak local’de birden fazla wordpress site üzerinde çalışmak istiyorum. Bunları c:/wamp klasörü altında farklı alt klasörlere ayrı ayrı wordpress kurulumları ve database’leri ile mi yapacağım? Bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler
Teşekkürler. Tam olarak dediğiniz gibi yapacaksınız. Htdocs içerisine alt klasörler açıp, sitenize localhost/klasoradi şeklinde ulaşıp, kurulum yapabilirsiniz. Veritabanı da ayrı olmalı dediğiniz gibi.
Teşekkürler Hamdi Bay,
Yazınız gerçekten çok faydalı oldu. Belirttiğiniz şekilde kurulumları yaptım. Browser’e localhost yazınca sitenin anasayfası açılıyor. Eklediğim yazıların başlıkları da sol tarafta çıkıyor. Ancak başlığa tıklayınca HTTP 404 sayfa bulunamadı uyarısı çıkıyor. Yazı açılmıyor. WP-admin sayfasındaki yazı linki ile yazı adının linki aynı. Oluşturduğum veritabanı ismi ile wp-config dosyasındaki veritabanı ismi de aynı. Bu sorun neden kaynaklanıyor olabilir.
Rica ederim. Phpmyadmin’e girip, wp_posts isimli tabloyu onarmayı deneyebilir misiniz?
Cevabınız için teşekkür ederim. Ancak ilginç bir durum, kalıcı bağlantı ayarlarından en baştaki wordpress’in varsayılanı olan p harfiyle başlayıp rakamla devam eden bağlantı şeklini seçip başlıklara tıklayınca sayfalar açılıyor, yazı ismi seçeneğini seçince yazı linkleri yazı başlıklarına göre oluşturuluyor, ancak bu defa başlıklara tıklayınca sayfa açılmıyor, 404 hatası veriyor. Hatta wordpress admin panelinde yazı başlıklarının altında yer alan göster kısmına tıklayınca bile sayfaya ulaşılamıyor, yine 404 hatası veriyor. HT Access dosyasına konulması gereken kodlar da konulmuş durumda, sorun neden kaynaklanıyor çözmedim.
Bu arada web sitemin veritabanı çok kabardığı için hem sıfırdan localhostta siteyi kurmaya hem de temayı değiştirmeye karar verdim. Yazı içeriğini de mevcut sitemin wordpress’inden dışa aktardım, localhosttaki wordpress’e de aldığım xml yedeğini içe aktarma yöntemiyle aktarıyorum, mevcut sitemde linkler (kalıcı bağlanılar) yazı başlıklarına göre oluşturulmuş, hatta localhosta WordPress’i kurduktan sonra kalıcı bağlantı ayarlarını yazı başlığı olarak seçtikten sonra içeriği aktardım, yine başlıklara tıklayınca 404 hatası verdi, en baştaki varsayılan seçeneğini işaretleyip başlıklara tıklayınca sayfalar açılıyor sorun yok.
Htaccess dosyanızın yedeğini alıp, aşağıdaki kodu deneyebilir misiniz? Birde özel yapı kısmından düzenlemeyi deneyin isterseniz. “/%category%/%postname%/” şeklinde yaparsanız kategorismi/yazıismi şeklinde olacaktır. Bu arada XML olarak dışa aktarma özelliğini çok fazla tavsiye etmiyorum. Onun yerine komple veritabanı ve dizin yedeğini alıp, local’de çalıştırırsanız daha sağlıklı bir kurulum olabilir.
Adamın dibisin sizin gibi değerli insanlara dünyanın ihtiyacı var. Teşekkürler.
wamp server ve wordpress kurulum dosyalarının olduğu linkleride eklersen daha iyi olacağını düşünüyorum
İkisi de yazıda mevcut. Dikkatli okumanızı tavsiye ederim.
localhost yazıyorum wampserver homepage ekranı çıkıyor
neden kaynaklı ,söylediğiniz ekran açılmıyor localhost yazınca ne yapacağız?
WordPress dosyalarını veya örnek index.html dosyasını attınız mı ilgili dizine? O nedenle muhtemelen Wamp’ın test ekranını görüyorsunuz.
Teşekkür ederim çok güzel hazırlanmış bir yazı.
Rica ederim 🙂
internette o kadar video izledim. saatlerimi harcadım video izleyerek hep bir yerde hata alıyordum. sizin sayenizde 5 dakikada hallettim işimi… emeğinize sağlık çok teşekkür ederim
Hocam elinize sağlık. wordpress ‘i localhost da çalıştırarak bazı testler yapacaktım. bu çok iyi oldu. 🙂
Rica ederim, sağolun
Hocam localhostta tasarımı yapılmış wordpress sitesini hostinge nasıl taşıyacağız?
Merhaba. Local’de PHPMyAdmin’den veritabanını dışa aktarın. Localhost’taki WordPress dosyalarını sunucuya/hostinginize yükleyin. Hosting panelinden bir veritabanı oluşturun. Bu aşamada veritabanı adı, kullanıcı ve parolasını not edin. Phpmyadmin ile localinizde dışa aktardığınız dosyayı kullanarak yeni oluşturduğunuz veritabanına içe aktarma işlemini yapın. Daha sonra wp-config.php dosyasındaki veritabanı bilgilerini yeni oluşturduğunuz veritabanının bilgileriyle güncelleyin. Bu işlemlerden sonra çalışır hale gelecektir.
Eğer linklerde sorun yaşarsanız veritabanındaki localhost linklerini domaininiz ile düzenlemeniz gerekebilir. Bunun içinde Phpmyadmin’de sorgu çalıştırabilir veya en ilkel yöntemle local’de aldığınız SQL dökümünü bir metin editörüyle açıp, http://localhost şeklindeki linkleri kendi domaininizle değiştirip, sonra içe aktarma işlemini yapın.