Acer Swift 3 (SF314-511 EVO) İncelemesi

Bu yazımda birkaç haftadır kullanmış olduğum Acer Swift 3 notebook ile alakalı deneyimlerimi paylaşacağım. İnceleme başlığı attım ancak incelemeden ziyade son kullanıcı deneyimlerimden bahsedeceğim bir yazı olacak. Öncelikle bendeki modelin i7 işlemci, 16GB RAM konfigürasyonuna sahip EVO etiketli model olduğunu belirterek başlamak istiyorum.

Tam olarak model bilgisi şu şekildedir:

Model Adı : Swift 3 SF314-511
Parça Numarası : NX.ABNEY.004

Buradan detaylı teknik özelliklerini inceleyebilir, eğer incelemeyi okuduktan sonra satın almak isterseniz buradan hem i5, hem i7 modelini satın alabilirsiniz.

Tercih Nedenlerim

Bu cihazı tercih etmemin nedeni ince ve hafif olmasının yanı sıra, Intel EVO etiketine sahip olması ve belirli standartları sağlaması oldu. Intel EVO standartları kabaca kullanılan bileşenlerin belli bir kalitenin üstünde olduğunu belirtiyor. Örneğin ekranının, pil süresinin, kablosuz bağlantı standartlarının belli bir seviyenin üstünde olduğunu varsayabilirsiniz. Bunların yanında i7 işlemci ve 16 RAM konfigürasyonuna sahip olması en büyük tercih kriterim oldu.

Acer Swift 3 (SF314-511 EVO) – Fiziksel Özellikleri

Fiziksel Özellikleri

Cihazın ince ve hafif olması çok işime yaradı. Yaklaşık 1.2kg gibi bir ağırlığı var. Piyasadaki rakipleri genelde 1.5-2kg arasında dolaşıyor. 14 inc olması nedeniyle ufak bir çantada dahi rahatlıkla taşınabiliyor.

Pil Performansı

Taşınabilirlik özelliklerinin yanı sıra pil süresi de Windows makinelerin standartlarının üzerinde diyebilirim. Ben kendi deneyimimde cihazı bir güne yakın prize takmadan kullanabildim. Webde gezinme, dizi  film izleme ve ufak tefek geliştirme işlerimi yaptığımda beni en azından ekran süresi olarak 5-6 saat rahat idare ettiğini söyleyebilirim.

Sadece dizi film izleme ve düşük parlaklık senaryolarında muhtemelen pil performansı daha da artacaktır. Ancak şunu söylemeliyim ki kesinlikle lanse edildiği gibi 15-16 saat pil süresi sunmuyor.

Ekran

Full HD çözünürlükte, 60Hz tazeleme hızına sahip bir IPS panel kullanılmış. Siyah performansı ve görüş açısı beni fazlasıyla tatmin etti. Ayrıca mat olması nedeniyle parlama minimumda. Mat olmayan, parlak ekranlara kıyasla renkler bir miktar soluk görünse de bence kullanım konforu daha iyi.

Ekranın maksimum parlaklığı mükemmel değil, hatta rakiplerine göre biraz daha  düşük ama iş görüyor. Kapalı mekanda çoğu zaman %60-70 seviyesinde kullanıyorum. Eğer güneş doğrudan vurmuyorsa gündüz saatlerinde açık alanda da rahatlıkla kullanılabiliyor.

Ekranla alakalı şöyle bir uyarım olacak. Tazeleme hızı 60Hz standart ama tepkime süresi biraz düşük. Oyun vs. oynanmak istenirse ghosting olayı oluyor bir miktar. Eğer yüksek tazeleme hızı ve düşük tepkime süresi olan monitörlere alışıksanız gözünüzü bir miktar rahatsız edebilir. Bunu göz önünde bulundurmalısınız. Normal kullanımda ve dizi/film izleme gibi senaryolarda rahatsız etmiyor.

Hoparlör

Acer Swift 3 (SF314-511 EVO) – DTS Audio Processing

DTS desteğine sahip stereo hoparlörler kullanılmış. Ses kalitesi ve netliği beni özellikle kapalı ortamda fazlasıyla tatmin etti. Çok yüksek bir ses seviyesine sahip değil. Açık ve kalabalık bir alanda kullanıma pek uygun olmayabilir ama evinizde, ofisinizde fazlasıyla yeterli. En azından temiz ve dengeli bir ses veriyor. DTS yazılımı sayesinde de birkaç farklı mod arasından seçim yapıp, ekolayzır ayarı yapmanıza imkan tanıyor.

Acer Swift 3 (SF314-511 EVO) – Klavye ve Touchpad

Klavye ve Touchpad

Klavye konusunda bence hissiyatı güzel ve yazma işini konforlu bir şekilde yapabiliyorsunuz, keyif veriyor. Tuş mesafesi oldukça kısa. Klavye aydınlatması da bulunuyor ve oldukça iyi aydınlatıyor. Bu konuda eksi olarak bahsedebileceğim birkaç durum var. Aydınlatmanın parlaklığını ayarlama seçeneği bulunmuyor. Tuşlar açık renkte olduğundan özellikle gün ışığında klavye aydınlatması açık olduğunda çok okunaklı olmuyor. Bu nedenle eğer ortamda yeterli aydınlatma varsa klavye aydınlatmasının kapatılması daha faydalı oluyor. Karanlıkta zaten aydınlatma açık olacağından herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Bunların haricinde ok tuşlarının konumlandırılmasını çok beğenmedim.

Touchpad oldukça kullanışlu ve tepkileri çok iyi. Ben günlük kullanımda mouse kullanma ihtiyacı hissetmiyorum. Windows 11’de touchpad kısayollarını kullanarak rahatlıkla kullanabiliyorum. Özellikle üç parmak ve dört parmak kısayollarını incelemenizi tavsiye ederim. Touchpad alanı biraz ufak ancak cihazın boyutuna göre normal karşılanabilir.

Kamera ve Mikrofon

Kamera ve mikrofon performansı günlük kullanım için gayet yeterli. Görüntülü görüşmelerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilir, toplantılarınıza katılabilirsiniz. Özellikle kameranın düşük ışık performansını da beğendim. Mikrofonu da sesinizi gayet anlaşılır bir netlikte alıyor.

Performans

Acer Swift 3 (SF314-511 EVO) – SSD Performansı

Bendeki i7 işlemcili modelin performansı ve cihazın tepkileri oldukça iyi. Zaten cihaz 1-2 saniyede açılıyor ve saniyeler içinde kapanabiliyor. Uykudan uyanması da anlık olarak gerçekleşiyor. Bu modelde oldukça hızlı bir Samsung NVMe SSD kullanılmış. Yukarıda okuma ve yazma performansını görebilirsiniz. Bu konuda benchmark sonuçlarına boğmayacağım. Günlük işlerinizde ve geliştirme amacıyla kullanacaksanız o tarafta da sizi üzmeyecektir.

Isınma Durumu

Öncelikle cihaz ilk kurulum esnasında gerçekten çok ısınıyor ve fan gürültüsü fazla hissediliyor. Normal kullanımda sonrasında o kadar hissedilmiyor ancak zaman zaman anlık ısınmalar ve fan gürültüsüne maruz kalabiliyorsunuz. Bunun nedeni de aslında işlemcinin boost moduna geçmesi. Ben bu problemi işlemcinin boost moduna geçmesini engelleyerek çözdüm. Normal frekanslarda benim işimi fazlasıyla görüyor. Şuan bu sayede daha sessiz ve serin kullanabiliyorum.

Boost modunu kapatmak için Kayıt Defteri’nde bir düzenleme yapmak gerekiyor. Sonrasında güç planı seçeneklerinde bu ayar beliriyor.

Şöyle bir not eklemek istiyorum hem performans, hem de ısınma durumuyla alakalı. Test amaçlı Battlefield 4 oyununu kurdum ve denedim. 1080p’de medium ayarlarda 50-60 FPS ile oynatıyor ve işlemci sıcaklığı 60-65 derece civarında seyrediyor. Rahatsız edici bir fan sesi de bulunmuyor.

Acer Swift 3 (SF314-511 EVO) – Giriş Çıkış Portları

Diğer Konular

Eski tip bir şarj adaptörüyle geliyor. Neyse ki boyutu küçük ve hafif. Kolaylıkla taşınabiliyor. Type-C portundan da şarj olabiliyor fakat 65W harici bir adaptöre sahip olmanız gerekiyor. Thunderbolt desteği sayesinde type-C üzerinden Thunderbolt destekli uygun bir kabloyla kaliteli görüntü alınabiliyor.

Cihazın üzerinde dahili olarak 1 adet adaptör girişi, 1 Thunderbolt Type-C girişi, 2 adet USB 3.2 Nesil 1 Tip A USB girişi , 1 adet HDMI ve 3.5mm kulaklık girişi bulunuyor. İhtiyaç duyulabilecek hemen her port üzerinde mevcut. Belki bir adet daha Type-C portu olsa fena olmazdı. Ek olarak cihazın üzerinde herhangi bir kart okuyucu portu bulunmuyor.

Acer Swift 3 i5 ve i7 modellerini buradan satın alabilirsiniz.

Cihazla alakalı aklıma gelen noktalar bu kadar. Yine kullanmaya devam ettikçe eklemeler ve düzenlemeler yapmaya çalışırım. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Hamdi Çatal

Güncel teknolojilere meraklı, yazılım ve mühendislik alanlarında kariyerini sürdürmeyi hedefleyen bir mühendis adayıyım. Her zaman, her işi prensiplerine uygun şekilde gerçekleştirmeyi tercih eden, düzenli ve kararlı bir insanım. Yeniliklerden kaçmak yerine, güncel teknolojilere ayak uydurmaya çalışan bir meraklıyım.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir