QCY T1 PRO Kablosuz Kulaklık İncelemesi

Bu yazımda son zamanlarda teknoloji platformlarında fazlasıyla popüler bir kulaklık olan QCY T1 PRO ile ilgili kullanım deneyimlerimden bahsedeceğim. Kulaklığı birkaç gündür kullanıyorum. Henüz çok detaylı ve geniş bir şekilde deneyimleme imkanım olmadı fakat kulaklıkla ilgili çok fazla içerik bulunmadığı için bir an önce izlenim seviyesinde de olsa böyle bir inceleme yazısı hazırlamak istedim.

Kutu İçeriği

  • Kulaklık kutusu ve içerisinde kulaklıklar
  • 8-10cm uzunluğunda bir şarj kablosu
  • İngilizce kullanma kılavuzu
  • İki farklı boyda kulaklık silikonu ve kulak desteği

Fiziksel Özellikler

Kulaklık kutusunun ağırlığı 76 gram, her bir kulaklığın ağırlığı ise 4.7 gram olarak belirtilmiş. Kutu boyutları ise 12.90×9.00×4.60cm şeklinde. Kulaklık kutusunda metalik bir malzeme kullanılmış. Kulaklıklarda ise gözlemleyebildiğim kadarıyla plastik ağırlıklı bir malzeme kullanılmış. Fakat kesinlikle ucuz bir hissiyatı yok.

Bu arada kulaklık ufak su sıçramalarına ve tere karşı dayanıklı olmasına rağmen, yoğun suya dayanıklı değil. Bu nedenle duşta, havuzda ve yoğun yağmurlu havalarda kullanmanızı kesinlikle önermem.

Bağlantı Teknolojisi

Şimdi de kulaklığın teknik özelliklerinden biraz bahsediyim. Birçok sitede Bluetooth V4.2 yazmasına rağmen, bende dahil satın alan pek çok kişiye Bluetooth V5.0 versiyonu gönderiliyor. Fakat yinede her ihtimale karşı risk almamak için Bluetooth V5.0 olduğunu belirten satıcıları tercih etmenizde ve Bluetooth V5.0 olduğunu satıcıya teyit ettirmenizde fayda var.

Bluetooth sürümü neden bu kadar önemli dediğinizi de duyar gibiyim. Bluetooth teknolojisi, 5.0 sürümü ile oldukça gelişti. Güç tasarrufu ve performans konularında ciddi iyileşme sağlandı. Tabi Bluetooth V5.0’ın imkanlarından yüzde yüz faydalanmak için kullandığınız cihazların da(telefon, bilgisayar vs.) güncel Bluetooth teknolojisini desteklemesi gerekiyor. Fakat bu demek değildir ki güncel Bluetooth teknolojisini desteklemeyen cihazlarda bu kulaklığı kullanamayacaksınız. Bluetooth geriye uyumlu bir teknoloji olduğu için eski cihazlarınızda da gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Fakat güncel cihazlar kadar performans ve verim alamayabilirsiniz.

Şarj Performansı

Kulaklığın çalışma menzili 10 metre olarak belirlenmiş. Fakat araya engel girmesi durumunda bu mesafe biraz daha azalabilir. Her bir kulaklıkta 3.7V 40mAh kapasiteli bir batarya bulunuyor. Kulaklık kutusunun kapasitesi ise 750mAh olarak belirtilmiş. Yani her iki kulaklığı da en az 4-5 sefer tam doldurmasını beklersek yanlış düşünmüş olmayız. Henüz yeteri kadar uzun süre kullanamadığım için net bir bilgi veremiyorum.

Konuşma süresi ortalama 4 saat, bekleme süresi ise yaklaşık 100 saat olarak belirtilmiş. Fakat bu değerlerin ortalama ses seviyesi için geçerli olduğunu söylemeliyim. Müzik dinleme süresi ise en yüksek ses seviyesinde 2-2.5 saat arasında olduğu söyleniyor. Fakat kullanıcı yorumlarına bakacak olursak, ses seviyesini ortalama bir seviyede tutarsanız 3 saatin üstüne çıkmanız mümkün. Zaten bu kulaklığı pahalı rakiplerinden ayıran en önemli de bu olsa gerek.

Kulaklık kutusunun giriş değerleri 5V 500mA(0.5A) olarak belirtilmiş. Bu değerlere uygun bir şarj aleti ile veya bilgisayarınızın USB portundan şarj edebilirsiniz. Kutudan 8-10cm uzunluğunda, basit bir MicroUSB şarj kablosu çıkıyor. Ayrıca şarj kutusunun üzerinde, kutunun şarj miktarını kontrol edebileceğiniz 4 adet beyaz LED bulunuyor. MikroUSB girişinin hemen altındaki ufak butona basıp, kutunun şarj seviyesini görebilirsiniz.

Kulaklık kutusu ortalama 1.5-2 saatlik bir sürede tam dolabiliyor. Kulaklıkları da 1-1.5 saat gibi bir sürede tam doldurabileceğini tahmin ediyorum. Kulaklıkları kutuda taşıdığım için tamamen bitirip, şarj süresini imkanım olmadı.

Ses Kalitesi

T1 PRO, ses kalitesi konusunda beni gerçekten şaşırttı. Bu fiyattaki bir üründen beklenmeyecek şekilde net ve berrak bir ses veriyor. Ses seviyesini yükseltince de akranlarının aksine seste bozulma gibi problemler de yaşanmıyor. Ayrıca kulağa çok güzel yerleşiyor ve ses izolasyonunu olabilecek en iyi şekilde sağlıyor.

Daha önce deneyimleme imkanı bulduğum kablosuz Meizu EP51 modeline kıyasla daha kaliteli bir ses verdiğini söyleyebilirim. EP51’de sesler buna göre biraz daha boğuk kalıyordu.

Halihazırda kullandığım kablolu Xiaomi Hybrid Pro HD modeli ile kıyaslamam ne kadar doğru olur bilmiyorum ama, T1 PRO bana kablolu kulaklığımı aratmayacak kadar iyi bir ses performansı sundu. Hybrid Pro HD benden 10 üzerinden 9 alırken, T1 PRO 10 üzerinden 7.5 alıyor. Kabloya bağımlı kalmamı sağlayacak kadar muazzam bir fark hissedemedim.

Bu arada kulaklığı test ettiğim ve aktif olarak kullandığım cihaz Asus Zenfone 5(2018, BT 5.0 destekli)

Kullanım Deneyimi

Kulaklıkların yüzeyinde dokunmatik bir panel bulunuyor. Bu paneller tek dokunma, çift dokunma ve basılı tutma gibi kısayollar ile çeşitli işlevler sunuyor.

Müzik dinleme esnasında;

  • Tek dokunma: Müzik durdurma/oynatma komutu
  • Çift dokunma(Sağ kulaklık): Bir sonraki parçaya geçiş
  • Çift dokunma(Sol kulaklık): Bir önceki parçaya geçiş
  • Basılı tutma: Telefonunuzdaki asistanı çalıştırıyor (Google Asistan, Siri)

Gelen çağrı esnasında esnasında;

  • Tek dokunma: Çağrıyı cevaplama
  • Basılı tutma: Çağrıyı reddetme

Bunlar haricinde mono moda geçiş, ses çıkışını telefondan alma gibi kısayollara da kullanım kılavuzundan ulaşabilirsiniz.

Mikrofon konusunda  da bir iki kelime yazmadan olmaz. Sessiz ev ortamında birkaç görüşme yaptım, karşıdaki kişi şikayet etmedi ses kalitesinden. Fakat gürültülü ortamlarda bir miktar ortam sesini de aldığı için seste bozulma olabiliyor. Bunun sonucunda da maalesef görüştüğünüz kişi sesinizi net bir şekilde alamıyor. Gürültülü ortamlarda görüşme yapmak için uygun olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

Yaşanılan Bazı Problemler (Güncelleme: 17.04.2019)

Bazı platformlarda kulaklığın birinden ses gelmediğini, aniden kesildiğini söyleyenler var. Tahminimce bu ses alınamayan kulaklık sol kulaklık. Sebebi ise kulaklığın mono olarak çalışma özelliği var. Sol kulaklığa basılı tuttuğumuzda mono moduna geçiyor ve sadece sağ kulaklıktan ses veriyor. Tekrardan stereo moduna geçmek için sağ kulaklık aktifken, sol kulaklığa basılı tutmak yetiyor. Sinyal sesiyle birlikte iki kulaklıkta da anlık bir kesinti oluyor ve stereo moduna geçiyor. (Eğer ikisi de kapanırsa, sağ kulaklığa basılı tutup aktif hale getirebilirsiniz.)

Sorun-1: Cihazda bir sefere mahsus eşleşmeme sorunu yaşadım. Sağ kulaklık düzgün çalışmasına rağmen, sol kulaklık ses vermiyordu, mono moduna geçmişti. Bluetooth ayarlarında sol kulaklık ayrıca görünüyordu.

Çözüm-1: İlk olarak kulaklık eşleştirmesini telefonunuzdan kaldırın. Daha sonra her iki kulaklığı da kapatıp, açmak için ikisine de aynı anda bir 30 saniye kadar basılı tutun. 30 saniye sonunda kulaklıklar kapandığında, ışıkları söndüğünde sağ kulaklığı açıp, telefonunuzla eşleştirin. Daha sonra sol kulaklığı açtığınızda otomatik olarak sağ kulaklığa bağlanıp, stereo olarak çalışmaya başlayacak.

Sorunun çözümü hakkında detaylı bilgi için QCY Kulaklıklarda Eşleştirme Sorunu Çözümü başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Sonuç

Yazıyı toparlayacak olursam, bütçesi kısıtlı ortalama bir kullanıcı için, eğer özellikleri de(şarj süresi vs.) beklentilerinizi karşılıyorsa T1 PRO kesinlikle tavsiye edebileceğim bir ürün olmuş. Özellikle müzik ve podcast dinleme alışkanlığınız varsa gönül rahatlığıyla alıp, kullanabilirsiniz. Video konusunda da herhangi bir sıkıntısı yok fakat kablosuz olması nedeniyle çok ufak, mili saniyeler düzeyinde gecikmelere hazırlıklı olmanız gerekir.

Şimdilik ürünle alakalı aklıma gelen detaylar ve söylemek istediklerim bu kadar. Zamanla, ürünü kullandıkça güncelleyeceğim yerler olabilir. Şunuda belirtiyim, bu yazıyı yazdığım tarihte bu ürün ortalama 200 liraya piyasada bulunabiliyordu. Fakat okuduğunuz tarihte stok sıkıntısı, kurlardaki artış gibi nedenlerde fiyatı değişmiş olabilir. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

Bunlar da ilginizi çekebilir…

Hamdi Çatal

Güncel teknolojilere meraklı, yazılım ve mühendislik alanlarında kariyerini sürdürmeyi hedefleyen bir mühendis adayıyım. Her zaman, her işi prensiplerine uygun şekilde gerçekleştirmeyi tercih eden, düzenli ve kararlı bir insanım. Yeniliklerden kaçmak yerine, güncel teknolojilere ayak uydurmaya çalışan bir meraklıyım.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

8 Cevaplar

  1. Huysuz dedi ki:

    Gerçekten güzel bir inceleme olmuş. Emeğinize sağlık 🙂

    TS’den sevgiler.

  2. özcan dedi ki:

    tam istediğim kulaklıkla kıyaslamışssınız. kafamdaki butun sorulara cevap buldum. Teşekkürler.

  3. Oğuz dedi ki:

    Merhaba ürünü almayı düşünüyorum 249tl ye bile incehesapüzerinden değer gibi duruyor yurtdışında 210tl civarı bir fiyatı var bu kulaklık konusunda en çok takıldığım nokta haftada bir bir birinden koptuğunu söylüyorlar bu sinir bozucu bir durum mu acaba bu arada xiaomi mi 8 ile kullanıcam ürünü performansda sıkıntı yaşamam diye düşünüyorum ne diyorsunuz sizin yorunumuz benim için önemli tsden görüp geldim 🙂

    • Hamdi Çatal dedi ki:

      Merhaba, evet kulaklıkta kopma değilde arada bi saniyelik kesilmeler oluyordu. Fakat son zamanlarda pek yaşamıyorum. Telefonun güç tasarrufundan vs. kaynaklı olabilir. Ben sorun etmiyorum ama kişiden kişiye göre değişebilir.

  4. Dakca dedi ki:

    Merhaba ben kullaklıkları bağlıyorum müzik dinlerken 2si de çalışıyor ama arama geldiğinde sadece telefonla bağlantısı olan kulaklıktan ses geliyor bu konuda yardımcı olabilir misiniz

    • Hamdi Çatal dedi ki:

      Merhaba. O tarz bir durum varsa telefon ayarlarından kaynaklanıyordur. Kulaklığın Bluetooth ayarlarında veya telefonunuzun arama ayarlarında kulaklık mono/stereo moduyla alakalı bir seçenek var mı araştırın. Konuşma esnasında stereo moduna alabilirseniz sorununuz çözülecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir