İnternet Tarifeleri ve Hiçte Adil Olmayan Kullanım Kotaları

akkya-hayir

Ülkemizin karışık gündeminin yanı sıra, belli başlı kesimleri ilgilendiren farklı gündemleri ve sorunları da yok değil. Bunlardan bir taneside servis sağlayıcıların sunduğu internet tarifeleri ve şüphesiz hiçte adil olmayan kullanım kotaları. Konu hakkındaki yorumlara, önerilere, tartışmalara forumlarda, teknoloji sitelerinde ve sosyal mecralarda sıkça rastlıyoruz. Fakat çoğu platformda gerekçesiz yapılan yorumlar, şikayetler, fikirler genellikle havada kalıyor, birlik sağlanamıyor.

Tabi bu genellemelerin dışında kalan yerlerde yok değil. Bu yerlerin başında gelen ve benimde uzun süredir takip ettiğim, imza kampanyalarının düzenlendiği, toplu etkinliklerin yapıldığı, insanların fikir alışverişinde bulundukları ve çözüm önerileri ürettikleri bir forumdan bahsetmeden edemeyeceğim. Donanımhaber sitesinde açılan bir konu üzerinde uzun zamandır insanlar bu gibi aktiviteleri devam ettiriyor. Konu başlığı ve aslında bu konuya destek olan herkesin ortak sloganı ise: İnternette Kotaya Hayır!

Peki bu arkadaşlar neler yapıyor?

Aslında bu arkadaşların yaptıkları ilk şey change.org sitesinde bir imza kampanyası oluşturmak oldu. “İnternette Kotaya Hayır!” başlıklı bu kampanyayla beraber AKK’ya karşı ilk somut adım atılmış oldu.

Daha sonra toplu mail, Twitter ve şikayet etkinlikleri de düzenlendi. Konuya destek veren üyeler sayesinde CHP milletvekili İbrahim Özdiş’ten geri dönüş alındı. Sayın vekil konuya destek veren bazı arkadaşlarla birebir görüştü ve meclis görüşmelerinde de bu konuyu birkaç kez dile getirdi. Görüşmelerle alakalı görüntülere ve meclis görüşmelerinden konuyla alakalı videolara konunun ana sayfasından ulaşabilirsiniz.

Bu aşamalardan sonra konu teknoloji ve haber sitelerinde de dile getirilmeye başlandı. İlgili haber adreslerine ve diğer bilgilere konu ana sayfasından ulaşabilirsiniz.

Kişisel düşüncelerime gelecek olursak…

Gelişen teknoloji ile beraber bilgisayarlar, cep telefonları ve diğer akıllı cihazlar hayatımızda oldukça büyük yer kaplıyor. Haliyle her ailede de bu tip cihazlar bolca mevcut ve sürekli aktif olarak kullanılıyor. Bu durumdan yola çıkarak düşünürsek kalabalık bir ailenin internet kullanımı aylık minimum 150-200GB’ları buluyor. Heleki bu ailede dizi, film, oyun vb. Alışkanlıklar olduğunu düşünürsek 250-300GB gibi rakamlara ulaşılması günümüz şartlarında hiçte zor değil.

fiber-altyapi

Günümüz internet tarifelerine baktığımızda ortalama 50 ila 100GB arasında paketler nispeten yüksek ücretlere satılıyor ve bu kotalar gülünç bir şekilde yüksek hızlı fiber tarifelere bile uygulanıyor. Fiberde yine azda olsa 200-250GB’lık tarifelere rastlıyoruz ancak bu seferde altyapı problemi baş gösteriyor ve insanların büyük kısmı bu tarifelerden yararlanamıyor.

Hadi bunları geçtim de, yıl olmuş 2016 ve 2017’ye aylar kalmış, biz ülke olarak hala video izlemeden önce dolmasını bekliyoruz ve bazı yöneticilerden AKK sonrası düşürülen hızın yeterli olduğu, video izlemeden önce dolmasını beklememiz yönünde tavsiyeler alıyoruz.

Adil olmayan kullanım kotası belasından sonra bizleri ay ortasında bir sürpriz daha bekliyor. Bilin bakalım ne? Söylemeye dilim bile varmıyor ancak AKK’dan sonra hepimiz hız olarak “3mbps’e kadar” denilen bir seviyeye düşüyoruz. 8Mbit ADSL kullananda bu seviyeye düşüyor, 50mbit fiber internet kullanan da. Gerçekten çok adil bir uygulama değil mi? 🙂

akk-hiz

Birazda işin mali boyutunu düşünelim. 16Mbit ADSL kullanan bir kullanıcı, AKK’dan sonra ayın kalan günlerinde de hızı 3Mbit’e kadar düşmesine rağmen 16Mbit’in parasını ödemeye devam ediyor. Aynı şey fiber kullanıcıları içinde geçerli…

Peki bu kota sorunu nasıl çözülmeli?

Ben kişisel olarak kotaların ve kısıtlamaların tamamen kaldırılacağını düşünmüyorum. Ancak en azından kotalarda ve hız konusunda pozitif yönde bir değişime gidilmesi gerekiyor. Peki bu değişim nasıl olmalı? Şöyle ki;

Sınırsız/Limitsiz olarak satılan tarifeler için mutlaka minimum bir kota belirlenmeli. Bu kotanın günümüz şartlarında 100GB’ın altında olması tamamen saçmalık. Peki 100GB yeterli mi? Tabi ki hayır. Ortalama bir paket minimum 200GB kotalı olmalı. Aylık ücrete cüzi eklemelerle bu miktarın da en az 300GB seviyesine çıkması gerekir ki günümüz şartlarında bu kota kalabalık aileler için bile fazlasıyla yeterlidir. Gönül isterki sınırlamalar tamamen kaldırılsın fakat bu şartlarda pekte mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz.

Hız konusuna gelince…

Daha öncede belirttiğim gibi internet hızlarında AKK sonrası orantısız bir hız düşürme uygulanıyor. 8Mbit internet kullanıcısının hızı da ay ortasından 3mbit’e, 25mbit internet kullanıcısınında hızı 3mbit’e düşürülüyor. Bu açıdan düşündüğümüzde kesinlikle orantılı bir düşürme yapılması gerektiğinde hemfikir olduğumuzu sanıyorum. Öncelikle AKK sonrası için mutlaka minimum bir hız belirlenmeli. Ki bu hızında 5-6mbit seviyelerinden aşağı olması düşünülemez. Örnek verecek olursak; 16mbit standart bir ADSL kullanıcısının hızı, %50 oranında, yani 8mbit gibi bir seviyeye düşürülebilir. Mesela bu oran gerçekçi düşünecek olursak fiber kullanıcıları içinde(25-30 mbit üstü diyelim) 3’de 1 oranına düşürülebilir. Kullanıcılar zaten 250-300GB kullanımdan sonra hızlarının bu seviyelere düşmesinden hiçte şikayet etmeyecektir.

Bunlar benim kota ve hız konusundaki şahsi düşüncelerimdi. Gerekçeleriyle beraber daha başka çözüm önerileri için Donanımhaber’de “kontratak” isimli üyenin hazırladığı konuya göz atabilirsiniz; Çözüm Önerileri

İlgili kurumlar konu hakkında neler yapıyor?

Geçtiğimiz aylarda, Ağustos ayı içerisinde BTK tarafından konuyla alakalı bir takım düzenlemelerin yapılacağı açıklanmıştı. Şu günlerde, Ağustos’un son günlerinde kullanıcılar dört gözle BTK’dan gelecek açıklamayı beklemekte. Açıkcası şuana kadar ne Telekom olsun, ne de diğer kurumlar konu hakkında somut bir adım atmış değil ve niyetlerinin olduğu da söylenemez. Bu nedenle şuan için BTK’dan gelecek açıklamayı beklemekten başka yapabileceğimiz birşey yok.

Son zamanlarda ortaya atılan söylentilere göre AKK sonrası hızın 5mbit gibi bir değere çekilmesinin düşünüldüğü söyleniyor. Umarım bu kadarla sınırlı kalmaz, daha geniş kapsamlı bir çalışma ve iyileştirme yapılır. Ülkece tüm sorunlarımızın en kısa sürede çözülmesi temennisiyle yazıma burada son noktayı koyuyorum…

Hamdi Çatal

Güncel teknolojilere meraklı, yazılım ve mühendislik alanlarında kariyerini sürdürmeyi hedefleyen bir mühendis adayıyım. Her zaman, her işi prensiplerine uygun şekilde gerçekleştirmeyi tercih eden, düzenli ve kararlı bir insanım. Yeniliklerden kaçmak yerine, güncel teknolojilere ayak uydurmaya çalışan bir meraklıyım.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. Eylül 24, 2017

    […] İnternet Tarifeleri ve Hiçte Adil Olmayan Kullanım Kotaları […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir