İnternet Bağlantı Problemlerine Çözüm Önerileri

Forumlarda ve diğer platformlarda internet bağlantı problemleriyle alakalı şikayetlere sıkça rastlıyoruz. Birçok kullanıcı bu problemlerin servis sağlayıcısından kaynaklı olduğunu düşünüyor. Zaman zaman bu problemler internet hattındaki fiziksel arızalardan veya firmalardan kaynaklı olsa da çoğu zamanbina tesisatından, daire içi kablolamadan ve kullanılan diğer cihazlardan da kaynaklanabilmekte.

Peki bu problemleri nasıl çözeriz?

İnternet hattındaki fiziksel arızalar ve santral kaynaklı problemler için yapılabilecek tek şey ilgili operatörün destek hattına ulaşıp, problemle alakalı bilgi aktarmaktır. Bu sayede santrallerdeki ve hattaki arızaların onarılmasını sağlayabilirsiniz. Eğer müşteri hizmetleri veya teknik destek birimi sorunun kendilerinden kaynaklı olmadığını söylüyorsa diğer alternatifleri değerlendirmelisiniz. (Zaman zaman müşteri hizmetlerine sorunun sizden kaynaklı olmadığına ikna edemeyebilirsiniz. Bu ihtimali dışarıda bırakıyorum.)

Diğer bir ihtimal ise bina içi tesisatı. Eğer santralden, binanın girişindeki telefon ankastresine olması gerektiği gibi düzgün sinyal geliyorsa, fakat evinizdeki telefon prizinden düzgün sinyal alamıyorsanız, sorun ankastreden evinize kadar gelen telefon hattındadır. (Sinyal ölçümlerini arıza kaydı bıraktığınızda Telekom’dan veya ilgili operatörden gelen elemanlar yapabilirler.) Eğer bu hatta problem varsa bu duruma Telekom veya operatör müdahale etmeyecektir. Kendi imkanlarınızla veya elektrik tesisatçısı aracılığıyla evinize kadar yeni bir hat çekmelisiniz. Bu hat için eski binalarda klasik telefon kabloları kullanılsada, günümüzde bunların yerine CAT5/CAT6 ethernet kabloları kullanılmaktadır. Bu kablolarla kayda değer bir kayıp olmadan, sinyal evinize sağlıklı bir şekilde ulaşacaktır.

Bağlantı problemine, kopmalara neden olan diğer bir durum ise daire içerisindeki paralel hatlardır. Bir odadaki hatta modem bağlı iken, diğer bir odada telefon bağlıysa bağlantıda problemler yaşanabilir. Bu durumda en sık yaşanan problem ev telefonu kullanıldığında internet bağlantısının kopmasıdır. Bu sorunlardan kaçınmak için internet ve telefon bağlantısını tek bir hattan, splitter aracılığıyla alabilirsiniz. Splitter, tek hat üzerinden telefon ve internet bağlantısının aynı anda alınabilmesini sağlayan ufak bir kutudur. Yukarıdaki şemada tam olarak ne işe yaradığı daha iyi gösterilmiş.

Daire içindeki kablolama ve kullanılan cihazlarda bağlantı problemlerindeki en önemli etkenlerdendir. İlk olarak kullandığınız splitter kutusunun sağlam olduğundan emin olmalısınız. Daha sonra splitterdan gelen ince telefon kablosunda herhangi bir ek olmadığından, ezilme/yıpranma olmadığından emin olmalısınız. Diğer bir ihtimalde kullandığınız modemin arızalı olması. Bunu kontrol etmek içinde geçici olarak farklı bir modem bulup, bir süre o şekilde denemelisiniz.

Hız, kopma ve gecikme problemlerinin sebebi hat değerlerinin zayıf olması yani modeme gelen sinyalin kalitesinin düşük olması da olabilir. Burada bizim için kriter olan değer SNR Sınırı(SNR Margin) değeridir. Kaliteli bir bağlantı için Gelen(Down) ve Giden(Up) SNR margin değerleri minimum 10dB civarında olmalıdır. 10-12db üstü genelde normal kabul edilir. 20db ve üzeri ise iyi diyebileceğimiz değerlerdir.

SNR Margin değerinin düşük olması yukarıda saydığımız nedenlerden kaynaklı olabilir. Bina içi tesisat, santral problemi ya da ev içindeki kablolama ve modem bu probleme yol açıyor olabilir. SNR değerini yükseltmek için yapmanız gereken yukarıdaki çözüm önerilerini uygulamak, bina içi tesisatı yenilemektir. (Eğer binanın girişine gelen sinyal büyük kayıplarla evinize ulaşıyorsa bu çözümler işinize yarayacaktır.) Diğer bir çözüm ise internet hızınızı düşürmektir. Hız düştükçe SNR Margin değerleri yükselecektir. Hız sınırlama işlemlerini müşteri hizmetleri aracılığıyla yaptırabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda Broadcom chipsetli modemlerde(örneğin Airties marka modemler) SNR değerini hızı düşürerek nasıl yükseltebileceğimizi anlatacağım. Bildiğim kadarıyla bu işlem Asus modemlerin arayüzünden daha rahat bir biçimde uygulanabiliyor.

İnternet bağlantı problemlerinde sorunun nerede olduğunu saptamak nispeten zor bir işlemdir. Böyle bir sorun yaşandığında ilk olarak yapılması gereken hizmet aldığınız firmanın destek birimine danışmaktır. Duruma göre arıza kaydı açılacak veya size gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

Hamdi Çatal

Güncel teknolojilere meraklı, yazılım ve mühendislik alanlarında kariyerini sürdürmeyi hedefleyen bir mühendis adayıyım. Her zaman, her işi prensiplerine uygun şekilde gerçekleştirmeyi tercih eden, düzenli ve kararlı bir insanım. Yeniliklerden kaçmak yerine, güncel teknolojilere ayak uydurmaya çalışan bir meraklıyım.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

4 Cevaplar

  1. Furkan Sümer dedi ki:

    https://prnt.sc/s81bv2 / üstad benimkiler şu şekilde ve ben yaklaşık 4 aydır aşırı yoğun ping sorunu yaşıyorum oyun oynıyamıyorum sadece video izleyebiliyorum. Netflixten film izlerken bile internet hızım yavaş olduğu için bulanık izliyorum çoğu zaman. TTNET kullanıyorum bi anda böyle oldu 2019 da hiç bir sıkıntım yoktu. Yeni kampanyadaki modemlerini aldım o modemde ping 300 400 lerde bunda TP-linkte yine bir tık az 70 80 oluyor. Ben ne yapmam lazım aradığımda iç tesisat problemi diyorlar. Servis yollayacaklarını ama ücretli olduklarını söylüyorlar. Bence bu işte bir iş var pek güvenmiyorum eğer gerçekten iç tesisat ise normal elektrikçi tutmayı düşünüyorum bana yardımcı olur musunuz lütfen her türlü değeri atabilirim size.

    • Hamdi Çatal dedi ki:

      Merhaba. Hat değerlerinizde çok anormal bir bozulma görünmüyor. Bu kadar sıkıntı yaşamamanız lazım ama değerleriniz çok iyi sayılmaz. Modemden kaynaklı olmasına çok düşük ihtimal veriyorum ki farklı bir modemi de deneme imkanınız olmuş. Benim tavsiyem eğer mümkünse bina girişindeki ankastreden bir kablo çektirin ve o kabloyu direk modeme bağlayın, araya ek koymadan. İşten anlayan düzgün bir elektrikçi yardımcı olabilir. Oturduğunuz bina eskiyse iç tesisatta problem olması muhtemelen. Kablolarda herhangi bir ek, ezilme vs. var mı onu da bir kontrol edin. Birde mümkünse komşularınızdan birinin bağlantısını test edin.

  1. Eylül 5, 2017

    […] İnternet Bağlantı Problemlerine Çözüm Önerileri […]

  2. Eylül 6, 2017

    […] İnternet Bağlantı Problemlerine Çözüm Önerileri […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir