Gamepower Saber RGB Mekanik Klavye İncelemesi

Uzun yıllar sonra fiziksel hasar alarak bozulan Logitech K200 klavyemden sonra yeni bir klavye arayışına girmiştim. Fakat ortalama kalitede, markalı membran klavyelerin fiyatlarını görünce çok şaşırdım. Bu nedenle membran klavyeler yerine piyasada benzer fiyatlara sıkça rastladığım Çin malı mekanik klavyeleri araştırmaya başladım. Daha önce mekanik klavye deneyimleme imkanım olmamıştı. O nedenle bu klavyeler hakkında en ufak bir fikrim yoktu. Marka marka, renk renk switchler(anahtarlar) mevcut olduğunu farkettim ve bunları araştırmaya başladım. Araştırmalarım sonucunda sessiz olmasını istediğim için red switch(kırmızı switch) klavyeleri gözüme kestirdim.

Öncelik olarak Logitech, Cooler Master gibi markaların klavyelerine baktım. Fakat en uygun modelleri bile 500-600 lira civarından başlıyordu. Bende mecburen Rampage, Gamepower gibi markalara yöneldim. Bu markalara çok ön yargılı olduğumu söylemeliyim. Fakat bu durumda mecbur kaldım diyelim. Araştırmaların sonucunda kırmızı anahtarlar kullanmaları ve Çin malı olsa da en azından ismi duyulan bir anahtar markası olan Outemu kullandıklarından dolayı Gamepower Saber RGB Outemu Red Switch mekanik klavye modelini tercih ettim.

Klavye Hakkında İlk İzlenimlerim

Öncelikle klavyenin birkaç incelemesini izledim. Fazlasıyla övüldüğünü görünce ilgimi çekti ama biliyorsunuz ki bu tarz inceleme videoları genelde sponsorlu ve reklam amaçlı oluyor. Yine de tam emin olamamıştım ama piyasada bulabildiğim en uygun Outemu ve red switch modellerden biri olması nedeniyle almaya karar verdim.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki mekanik klavyeler standart membran klavyelere göre bir miktar ağır oluyor ki bu da öyle. Logitech K120 ve K200 modellerinin neredeyse iki katı ağırlığı var. Bunun haricinde dikkatimi çeken ilk konu tuşların yüksekliği oldu. Hem klavye standart klavyelere göre yüksek, hem de tuşlar. Klavyede bilek desteğinin olmaması nedeniyle bu durum beni bir rahatsız etti.

Klavyenin en büyük özelliklerinden birisi tam RGB olması ve her tuşun ayrı ayrı renklendirilebiliyor olması. Beni çok fazla heyecanlandıran bir özellik olmadığından bu kısmın üzerinde çok fazla durmayacağım. Ama ışıklandırma modları her halükarda RGB sevenleri tatmin edecektir. Ek olarak klavyenin kenarları da boydan boyda RGB LED ile donatılmış. RGB ve yazılım özellikleriyle alakalı bir video çektim.

Klavyenin kablosu gri renkte, sert örgü şeklinde ve sık dokunmuş. Oldukça sağlam bir görüntüsü var ama ne kadar dayanıklı olduğunu zaman gösterecek. Her ne kadar sağlam olsa da örgü tipi kablolar kimi durumda daha çabuk hasar alabiliyor. Örneğin sıkışma, takılma gibi durumlarda örgüler açılıp, çirkin bir görüntü ortaya çıkarabiliyor.

Saber RGB – Blue

Kullanım Deneyimlerim

Mekanik klavye benim için yepyeni bir deneyim oldu. Bu nedenle başlarda biraz garipsemiş olsam da kısa zamanda alıştığı söyleyebilirim. Öncelikle tuşların durumundan başlayalım. Tuşlar standart membran klavyelerdeki tuşlara göre gerçekten çok hassas. Çok daha yumuşak bir basış hissiyatı var ve çok daha rahat algılıyor. İlk zamanlar oyunlarda vs. yanlışlıklara tuşlara dokunmanız çok muhtemel. Çünkü gerçekten standart klavyelere göre çok hassaslar. Özellikle uzun süreler yazı yazmak, kod yazmak gibi işler için kullanacaksanız yumuşak tuşlar sizi oldukça tatmin edecektir. Yine oyun oynarken de tuşların hassas olması sayesinde basmak istediğiniz tuşa çok rahat basacaksınız ve ıskalamayacaksınız.

Daha önce sessiz olması nedeniyle kırmızı anahtar(red switch) tercih ettiğimi belirtmiştim. Outemu kırmızı anahtarların sesi açıkçası standart membran klavyeler ayarında. Eğer tuşlara çok sert vurursanız sesi bir miktar artıyor. Fakat yumuşak ve sakin bir kullanımınız varsa muhtemelen yan odadaki insanları pek fazla rahatsız etmeden kullanabileceksiniz. Tabi ki sesi bir Cherry MX anahtarlar kadar hoş ve tok değil ama yine de membrana göre bir tık daha iyi bir hissiyatı olduğunu söyleyebilirim.

Klavyenin üzerinde multimedya tuşlarının bulunması ve sade bir tasarımının olması nedeniyle bu model ayrıca hoşuma gitti. Ayrıca FN tuşlarından bağımsız olarak ayrıca ses kontrol(açma/kısma/sessiz) tuşlarının bulunması da tercih nedenlerimden biri oldu. Ek olarak ses tuşlarının sağında yazılımından işlev atayabileceğiniz bir adet boş tuş bulunuyor. Varsayılan olarak hesap makinesini açıyor fakat yazılımından rahatlıkla atama yapabilirsiniz.

Saber RGB Yazılımı

Yazılım Özellikleri

Yazılımından bahsedecek olursam, sanırım klavye için arayacağım tüm özellikleri barındırıyor. Geçiş efektlerini, renkleri, efekt yönünü, parlaklığı yazılımdan kontrol edebiliyor, isterseniz her tuşa ayrı ayrı renk ataması yapabiliyorsunuz. Klavyenin üzerinde de kontrol tuşları bulunuyor fakat çok fazla seçenek olduğundan o tuşlarla pek fazla uğraşmadım. Eğer kısayol tuşlarıyla kontrol etmek istiyorsanız klavyenin kutusundan çıkan kullanma kılavuzunda tüm detayları belirtilmiş. Yazılımın bana göre tek eksi yanı klavyenin çevresinde beyaz kısımdaki LED şeritin statik renk ayarının ve parlaklık ayarının yapılamaması. Bu ayarları kısayol tuşlarıyla yapabiliyorsunuz fakat yazılıma bu seçenekler eklenmemiş. Statik renk seçerseniz sadece mavi seçiliyor ve en yüksek parlaklıkta çalışıyor. Kısayol tuşlarından statik rengi ve parlaklığı değiştirebilirsiniz. Ben genelde o şeritin ışıklandırmasını tamamen kapattığımdan pek sıkıntı yaratmadı.

Gamepower Saber RGB mekanik klavye yazılımını buradan indirebilirsiniz.

Daha önce klavyeyle alakalı yorumlara bakarken tuşlara basıldığında bir yay sesinden bahsedildiğini okumuştum. Tuşlara sert basıldığında, özellikle kenarlardaki özel tuşlardan(Space, Enter gibi) basış sonrasında yankı gibi bir yay sesinin geldiğini bende gözlemledim. Çok fazla kafaya takılacak bir durum değil gibi ama yine de ses hassasiyeti olanların bu klavyeyi tercih etmesini tavsiye etmem.

Bunların haricinde benim canımı en çok sıkan durum klavyenin bilek desteğinin olmaması oldu. Uzun süre kullandığımda ve yazı yazdığımda parmaklarımın çok yorulduğunu farkettim. Bu sorunun kaynağı da tuşların hemen her mekanik klavyede olduğu gibi yüksek olmasıydı. Bilek desteği olsa bir miktar daha rahat edebileceğimi hissettim açıkcası. Toparlamak gerekirse klavye hakkında değerlendirmelerim şu şekilde:

Artıları:

  • Tam RGB destekli olması ve her tuşun ayrı ayrı renklendirilebiliyor olması
  • Renk modlarının ve efekt geçişlerinin oldukça yumuşak olması
  • Tuşların hassasiyeti ve nispeten yumuşaklığı
  • Multimedya ve ses kontrol tuşlarının olması

Eksileri:

  • Bilek desteğinin olmaması
  • Yazılımı bazı konularda yetersiz

Elimden geldiğince detaylı bir şekilde yazmaya çalıştım. Umarım doyurucu bir inceleme yazısı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

Bunlar da ilginizi çekebilir…

Hamdi Çatal

Güncel teknolojilere meraklı, yazılım ve mühendislik alanlarında kariyerini sürdürmeyi hedefleyen bir mühendis adayıyım. Her zaman, her işi prensiplerine uygun şekilde gerçekleştirmeyi tercih eden, düzenli ve kararlı bir insanım. Yeniliklerden kaçmak yerine, güncel teknolojilere ayak uydurmaya çalışan bir meraklıyım.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir