Koronavirüs Salgınının Teknoloji Pazarına Etkisi
Geçtiğimiz yılın son aylarında ortaya çıkan salgın, üzerinden aylar geçmesine rağmen tüm dünyayı derinden sarsmaya devam ediyor. Pek çok ülkenin sağlık sistemi an itibariyle çökmüş durumda. Fakat çoğu ülke için etkileri sadece sağlık sistemiyle de sınırlı kalmıyor. Sağlık sisteminin yanı sıra ekonomi, ticaret ve turizm gibi pek çok alanda da şimdiden ciddi hasarlar oluşturmuş olduğu biliniyor. Teknoloji pazarı da salgından olumsuz anlamda nasibini almış sektörlerden bir tanesi. Bu yazımda Koronavirüs salgınının teknoloji pazarına etkisinden bahsedeceğim.
Çin’de Koronavirüs(Covid-19) vakalarının patlamasıyla global teknoloji pazarı ciddi oranda zarar görmeye başladı. Çin, teknoloji konusunda önemli büyüklükte bir pazar olmasının yanı sıra, adeta teknoloji dünyasının kalbi konumunda bir ülke. Üretim haricinde global tedarik zincirinin de en büyük halkası konumunda bulunuyor. Her ne kadar salgının toplam etkisinin ne kadar olacağı belli olmasa da yapılan analizler neticesinde sektör bazında yüzde ikilik bir daralma ön görülüyor.
İlk Belirtiler Nakliye Tarafında
Akıllı telefon piyasasında salgının etkisi net bir şekilde görülebilir. 2020 Şubat ayında yapılan cihaz sevkiyatı bir önceki yılın Şubat ayına kıyasla 37.4 milyon kadar gerilemiş durumda. Bu rakam telefon piyasası için oldukça büyük ve pazar tarihinde ilk defa bu boyutta bir düşüşle karşılaşılıyor. Benzer bir etki dizüstü bilgisayarlar için de gözlemlenebiliyor. 2020 yılında bir önceki yıla nazaran notebook sevkiyatının 10.4 milyon kadar azaldığı tahmin ediliyor. Bu rakamlar salgının küresel teknoloji pazarına etkisini net bir şekilde gösteriyor.
Tedarik Zincirinde Yaşanan Gecikmeler
Tahminlere göre 2020 yılında yarı iletken tedarik zincirinde de ciddi bozulmalar olacak. Yapılan anket çalışmalarında elektronik üreticileri, yarı iletken tedarikçilerinden iki hafta ile dört hafta arasında değişen gecikmelerin yaşanacağı bilgisinin alındığını bildiriyor. Fakat buna rağmen üreticiler, sekiz haftaya kadar gecikmelerin yaşanabileceğini tahmin ediyor. Bu durum şüphesiz ki tüketici elektroniğini derinden etkileyecek.
Uzaktan Çalışmanın Desteklenmesi
Salgın döneminde pek çok firma evden çalışma denemelerine başladı ve personelini uzaktan çalışma konusunda desteklemeye başladı. Çeşitli firmalarda fırsattan istifade uzaktan çalışmayı destekleyecek, kolaylaştıracak çözümler sağlamaya ve hizmetlerini ön plana çıkarmaya başladı. Microsoft Teams uygulamasında aktif kullanıcı sayısı bir önceki senenin aynı dönemine göre neredeyse üçe katlamış durumda. Aynı şekilde ülkemizde de bu dönemde adını sıkça duyduğumuz ve kullandığımız video konferans yazılımı Zoom’un da hisseleri tavan yapmış durumda. Tahmin edileceği gibi aktif kullanıcı sayıları da ciddi oranda artış göstermekte. Benzer şekilde VPN kullanımı da pek çok ülkede zirve yapmış durumda.
Toparlamak gerekirse, Koronavirüs(Covid-19) salgınının toplam etkisi belirsizliğini koruyor. Hükümetler çeşitli paketlerle ülkelerini ayakta tutmaya çalışıyor, bilim adamları aşı ve ilaç geliştirme üzerinde sürekli olarak mesai harcıyor. Fakat her ikisi de yetersiz kalıyor ve gecikiyor. Pek çok uluslararası firma bu dönemde yaşayacaklarını gelir kaybını tahmin etmeye çalışıyor. Her ne kadar olumsuz tablolarla karşılaşıyor olsak da, teknoloji sektöründeki kimi durumlar umut vadediyor. Çin’de ülke genelinde fabrikaların çalışmaya başlamasıyla akıllı telefon piyasasının 2020 yılının üçüncü çeyreğinde pandemi öncesi beklentilere ulaşacağı tahmin ediliyor.
Sonuç olarak pandeminin etkileri her ne kadar çeşitli sektörlerde ve firmalar üzerinde net olarak görülse de en büyük etkisinin yine tüketiciler üzerinde olacağı aşikar. Özellikle Türkiye gibi ekonomik açıdan zor bir dönem atlatan ülkelerin bu dönemde problem yaşayacak olması kaçınılmaz görünüyor. Tüketici elektroniğinde fiyat artışları, arzın yetersiz kalması gibi durumlarla içinde bulunduğumuz yıl boyunca karşılaşacağız gibi görünüyor. En kısa zamanda bu süreci hızlı bir şekilde atlatmamız dileğiyle. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…
Kaynak: Coronavirus (COVID-19): impact on the global tech goods & services industry