İstanbul Kıyamet Vakti Oyununda Mekansal Gerçeklik

ikv

Merhaba, bu yazımda sizlere %100 Türk yapımı bir MMORPG oyunu olan ve uzun zamandır takip ettiğim İstanbul Kıyamet Vakti oyunundaki mekanların, modellemelerin gerçek mekanlara olan benzerliğinden bahsedeceğim. İsminden de belli olacağı gibi oyunumuz İstanbul teması üzerine kurulu. Mekanların ve modellemelerin gerçek mekanlarla olan benzerliğini zaten aşağıdaki görüntülere baktığınızda farkedeceksiniz. İlk olarak oyunla alakalı ufak bir bilgilendirme yapıyım…

İstanbul Kıyamet Vakti (genellikle İKV şeklinde kısaltılmaktadır), Sobee tarafından Şubat 2004’den beri geliştirilen ücretsiz bir MMORPG oyunudur. Ayrıca bu alanda yapılan ilk tamamen Türk yapımı ve yüzde yüz Türkçe bir oyundur. İlk olarak İstanbul kod adıyla Şubat 2004’te başı Mevlüt Dinç olan 7 kişilik bir ekiple geliştirilmeye başlanmıştır. 5 Nisan 2005’de alfa testlerine başlanmış ve 25 Aralık 2006’da herkese açık beta test sürecine girmiştir. 1 Nisan 2007 tarihinde ise tam sürüme geçmiştir. Tam sürüme geçmesinin ardında 4 büyük genişleme paketi yayınlanmıştır. (Bu paragraf Vikipedi’den alınmıştır.)yenicamiiuzaktan

Yeni Camii(Valide Sultan Camii) Dışarıdan Görünümü

İstanbul’da 1597 yılında Sultan III. Murat’ın eşi Safiye Sultan’ın emriyle temeli atılan ve 1663’te zamanın padişahı IV. Mehmet’in annesi Hatice Turhan Sultan’ın büyük çabaları ve bağışlarıyla tamamlanıp ibadete açılmıştır.

yenicamiiavlusu

Yeni Camii Külliyesi ve Cami Avlusu

Eminönü’nde Mısır Çarşısı’nın karşısında olan Yeni Valide Camii Külliyesi, Osmanlı tarihi boyunca yapımı en uzun süren Külliye olma özelliğine sahiptir.

validesultantrbesi

Valide Sultan Türbesi

Yeni caminin yapımında büyük çaba sarfeden IV. Mehmed Han’ın annesi Hatice Turhan Sultan Türbesi’dir.

trkiyeisbankasi

Türkiye İş Bankası Binası

Şu anda İş Bankası müzesi olarak hizmet vermektedir. Bina 1950’li yıllarda dört katlı hale getirilmiş, 2004 yılında yapılan düzenlemeyle iki katı kaldırılarak günümüz haline getirilmiştir.

vakifhan

Vakıf Han İş Hanı

Evkaf Nezareti İnşaat ve Tamirat Dairesi’nin Kemalettin Bey’e yaptırmayı düşündüğü yedi adet iş hanından biridir. 1912’de yapımına başlanan bina savaş nedeniyle yarım kalmış, İstanbul’un işgâli sırasında dışı tamamlanmış ancak içi eksik olarak Fransızlar tarafından “Caserne Victor” adıyla karargâh olarak kullanılmıştır.

misircarsisi

Mısır Çarşısı Dışı ve İçi

Eminönü’nde Yeni Camii’nin arkasında ve Çiçek Pazarı’nın yanındadır. İstanbul’un en eski kapalı çarşılarından biridir. Aktarları ile meşhur bu çarşıda halen tabii ilaçlar, baharat, çiçek tohumları, nadir bitki kök ve kabukları gibi eski geleneğine uygun ürünlerin yanı sıra; kuru yemiş, şarküteri ürünleri, değişik gıda maddeleri satılmaktadır.

sirkecigari

Sirkeci Garı

II. Abdülhamit devrinde İstanbul’un Avrupa yakasında inşa edilen tren garıdır. TCDD’nin, Haydarpaşa Garı ile birlikte İstanbul’daki iki ana istasyonundan biridir.

topkapisarayi

Topkapı Sarayı

Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478’de yaptırılmış, Abdülmecit’in Dolmabahçe Sarayı’nı yaptırmasına kadar yaklaşık 380 sene boyunca devletin idare merkezi ve Osmanlı padişahlarının resmi ikametgahı olmuştur.

cemberlitassutunu

Çemberlitaş Sütunu

M.S. 330 yıllarında İmparator I. Konstantin onuruna, İstanbul’un yedi tepesinden biri olan ve şu anki adıyla Çemberlitaş olarak adlandırılan semtteki tepeye dikilmiş olan sütundur.

mezarlik

II.  Mahmud Türbesi ve Mezarlık Girişi (Çemberlitaş)

Osmanlı padişahı Abdülmecit’in babası II. Mahmud için İstanbul’da inşa ettirdiği ve sonradan diğer padişah ve Osmanlı Hanedanı üyelerinin de gömüldüğü bir türbedir. 1840 yılında tamamlanan türbe İstanbul’un Eminönü ilçesi Çemberlitaş semtinde Divanyolu caddesinde yer almaktadır.


Evet arkadaşlar, bana göre İstanbul Kıyamet Vakti sadece bir MMORPG oyunundan ibaret değil. Zaten bu yazıyla beraber İstanbul Kıyamet Vakti’nin boş ve özensiz arazilerden ibaret, yapmacık bir oyun olmadığını anlayacağınızdan eminim.

Oyunu indirmek, ekran görüntülerine ulaşmak ve daha fazla bilgi için http://www.istanbuloyun.com/ u mutlaka ziyaret edin…

Hamdi Çatal

Güncel teknolojilere meraklı, yazılım ve mühendislik alanlarında kariyerini sürdürmeyi hedefleyen bir mühendis adayıyım. Her zaman, her işi prensiplerine uygun şekilde gerçekleştirmeyi tercih eden, düzenli ve kararlı bir insanım. Yeniliklerden kaçmak yerine, güncel teknolojilere ayak uydurmaya çalışan bir meraklıyım.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir