Java Bölüm 1: Hello World Uygulaması

javaogren

Bir önceki yazımda Java için gerekli bileşenleri ve kurulum aşamalarını anlatmıştım. Bu yazımda ise Eclipse üzerinde ufak bir “Hello World!” uygulaması yapacağız. Oldukça basit bir işlem olacak. Aslında bunu yapmamızdaki amaç kodlamayı öğrenmek değil; uygulama mantığını, kodlamalarımızı nerede yapacağımızı, bu dilin genel programlama yapısını ve uygulamayı çalıştırmayı öğrenmek olacak.

Eclipse programını çalıştıralım. Proje dosyamıza tıkladığımızda karşımıza “src” isimli bir dosya ve “JRE System Library” isimli sistem kütüphanesi gelecek. Sistem kütüphanesinde işimizi kolaylaştıracak, Java’nın içerisinde bulunan hazır bileşenler bulunmakta.

1

Bizim üzerinde uğraşacağımız ve kodlamalarımızı yapacağımız kısım ise “src” klasörü.Java programları “class” dediğimiz dosyalardan oluşur. Öncelikle projemiz için bir “class” oluşturalım.

2

“src” klasörüne sağ tıklayalım. “New > class” yolunu izleyelim.

3

Açılan pencerede Name kısmında oluşturacağımız class’ı isimlendirelim. Diğer ayarlara dokunmadan Finish butonuna tıklayalım. Şimdilik diğer bölümlerle işimiz olmayacak.

4

Karşımıza kod satırı geldi. İlk açtığımızda karşımıza “public class IlkClass {}” şeklinde içi boş olarak gelecek. Ben yukarıdaki resimde örnek olması amacıyla class içerisine aşağıdaki kodu ekledim.

public static void main(String args[])  {  System.out.println("Hello World!");  }

Bu kod ne işimize yarıyor derseniz, her programlama dilinde olduğu gibi bunda da ufak bir “Hello World!” uygulaması ile başlayacağız. Yukarıdaki kod sayesinde ilk uygulamamızda ekrana “Hello World!” yazdıracağız. Yukarıdaki kodu classımızın içine resimdeki gibi ekleyelim. “Ctrl + S” tuş kombinasyonunu kullanarak yazdığımız kodları projemize kaydedelim. Ardından resimde ok ile gösterdim yeşil üçgene tıklayıp, ilk uygulamamızı çalıştıralım.

5

Aşağıda “Console” kısmında “Hello World!” yazısını gördük. Böylece ilk uygulamamızı çalıştırmış olduk.

6

Şimdi yukarıda kullandığımız kodları açıklayalım.

public class IlkClass { } : Bu kod oluşturduğumuz class’ı temsil ediyor.

public static void main(String args[]) { } : Bu kod ise ana metodumuz. Class içerisinde yaptığımız kodlamayı bu ana metod içerisine yazmalıyız. Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi yazacağımız kodlar bu metod içerisinde, bu metod da class içerisinde yazılmak zorunda.

System.out.println(“Hello World!”) : Bu kod işe tırnak işaretleri arasında yazdığımız metni ekrana yazdırmamıza yarıyor. “Hello World!” yazısını değiştirerek farklı bir metinde yazdırabilirsiniz.

Yukarıdaki kodlar ve metodlar konusunda fazla ayrıntıya inmek istemiyorum. Onlara da ileriki zamanlarda yeri geldikçe değinmeyi planlıyorum. Bu yazı ile beraber ufak bir “Hello World!” uygulaması yapmış bulunmaktayız. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

Hamdi Çatal

Güncel teknolojilere meraklı, yazılım ve mühendislik alanlarında kariyerini sürdürmeyi hedefleyen bir mühendis adayıyım. Her zaman, her işi prensiplerine uygun şekilde gerçekleştirmeyi tercih eden, düzenli ve kararlı bir insanım. Yeniliklerden kaçmak yerine, güncel teknolojilere ayak uydurmaya çalışan bir meraklıyım.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. Bu yararlı bilgiler için teşekkür ederim. Keyifle okudum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir