KitKat Data Dosyalarını Hafıza Kartına Taşıma

Untitled-1

Bildiğiniz gibi Kitkat 4.4 sürümü ile beraber Google sdcard kullanımını oldukça kısıtladı. Uygulamalarımızı ve uygulamalarımızın büyük boyutlu data dosyalarını sdcarda taşıyamaz olduk. Kullanacağımız 1-2 ufak uygulama sayesinde bu probleminde üstesinden gelmek mümkün. Özellikle düşük hafızalı cihaz kullanıcıları için hayat kurtarıcı bir çözüm olacağından eminim.

İlk adımda Kitkat’ın getirdiği sdcard yazma problemine çözüm üretmeye çalışacağız. Google’ın direttiği sdcard kısıtlamasını “SDFix: KitKat Writable MicroSD” isimli bir uygulama ile çözebilmemiz mümkün. İlk olarak buradan uygulamayı telefonumuza kuralım. (DİKKAT! Root gerektirir. Root yetkisine sahip olmayan cihazlarda çalışmayacaktır.) Yüklediğimiz SDFix uygulamasını çalıştıralım ve aşağıdaki adımları uygulayalım. “Complete” yazısını gördüğünüzde işleminiz başarıyla tamamlanmış demektir.

sdfix

Şimdi ise oyunların data/obb dosyalarını nasıl hafıza kartına taşırız bunu halletmeye çalışalım. Bu işlem için FolderMount uygulamasını kullanacağız. Uygulamayı buradan telefonumuza yükleyelim. (Root gerektirir. Kullanmadan önce telefonunuzu rootlayın.)

foldermount

FolderMount uygulamasını çalıştıralım. “+” işaretine basalım. “Name” kısmına datasını taşıyacağımız oyunu karıştırmamak için herhangi bir isim verelim. “Source” kısmına gelip taşımak istediğimiz oyunun yada uygulamanın “Android/data” yada “Android/obb” içerisindeki data dosyasını seçelim.

Screenshot_2014-09-05-15-05-58

Yukarıdaki işlemden sonra karşınıza bir uyarı gelicek. Uyarıya “Evet” derseniz uygulama otomatik olarak hafıza kartındaki Android klasöründe dosyanın taşınacağı yeri belirleyecek. Kendiniz belirlemek isterseniz “Destination” kısmına gelip aynı şekilde data dosyalarının hafıza kartında taşınacağı yeri seçin.

Daha sonra ikinci resimde sağ üstteki tik işaretine tıklayıp taşıma işlemini başlatın. Taşıma işlemi bitene kadar bekleyin. Süreci bildirim ekranından takip edebilirsiniz. Taşıma işlemi tamamlanınca eklediğimiz oyunun isminin yanındaki iğnenin üçüncü resimdeki gibi pasif olduğunu göreceksiniz. Beyaz iğneye tıklayıp, aktif konuma getirin. İğne yeşil olduğunda artık data dosyalarınız sdcard üzerinden çalışacak.

NOT: FolderMount uygulamasının ücretsiz sürümü ile sadece 3 uygulamanın data dosyalarını sdcarda taşıyabilirsiniz. Daha fazla uygulama dosyası taşımak için ücretli sürümü edinmeniz gerekmektedir.

Bu işlem sonrasında sadece data dosyaları hafıza kartına taşınacaktır. APK dosyaları telefon hafızasında kurulu kalacak. APK dosyalarını hafıza kartına taşımanızı önermem ama taşımak isterseniz Link2SD tarzı programları kullanabilirsiniz…

ÖNEMLİ! Data dosyalarını hafıza kartına taşıdıktan sonra telefon hafızasında data/obb içerisindeki boş klasörleri silmeyin. Aksi takdirde uygulamalarınız veri dosyalarına erişemeyecektir.

NOT: ASUS Memo Pad 7 kullanıcıları “uygulama kurulu değil” sorunu yaşamamaları için Link2SD uygulamasını kurup, ayarlardan varsayılan kurulum yerini “Dahili hafıza” olarak değiştirmeliler. Sadece oyunlar için söylemiyorum. Diğer uygulamalarda direk hafıza kartına kurulunca cihazı kapatıp açtığınızda “uygulama yüklü değil” sorunuyla karşılaşırsınız…

Dilerseniz aşağıdaki videolu anlatımları izleyerek de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz…


Hamdi Çatal

Güncel teknolojilere meraklı, yazılım ve mühendislik alanlarında kariyerini sürdürmeyi hedefleyen bir mühendis adayıyım. Her zaman, her işi prensiplerine uygun şekilde gerçekleştirmeyi tercih eden, düzenli ve kararlı bir insanım. Yeniliklerden kaçmak yerine, güncel teknolojilere ayak uydurmaya çalışan bir meraklıyım.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

4 Cevaplar

  1. Barış dedi ki:

    Bende sürekli “bilinmeyen hata” veriyor. Neyi yanlış yapmış olabilirim ki?

    • Hamdi Çatal dedi ki:

      Ben uzun süredir bu yöntemi kullanıyorum ve herhangi bir sorun yaşamadım. Cihazınız ve android sürümünüz nedir? Ekran görüntüsü yollayabilirseniz daha faydalı bir cevap verebilirim…

  2. Abdulkadir dedi ki:

    Kardes bndede ayni tablet var baska nelr yapilir buna

    • Hamdi Çatal dedi ki:

      Cihaz üzerinde yapabileceğiniz çok fazla şey yok açıkcası. Şuan yapabileceğiniz en büyük şey cihazınız da root yetkisi almak olacaktır. Düşünürseniz buradan ilgili yazıma ulaşabilirsiniz. Yalnız bu işlemlerden önce tüm verilerinizi yedekleyin. Yaşayabileceğiniz herhangi bir sorundan dolayı sorumluluk kabul etmeyeceğimi de söylemek isterim. Ayrıca root yetkisi almak cihazınızı garanti dışı bırakabilir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir