WordPress Eklenti Kurulumu Nasıl Yapılır?

wordpress-eklentileri

Bu yazımda sizlere WordPress’de eklenti kurulumunu elimizden geldiğince adım adım anlatacağım. Eklenti kurulumu aslında WordPress’in temel işlevlerinden bir tanesidir. WordPress genelde eklentiler üzerine kurulu bir sistem. Bu yüzden WordPress’i zenginleştirmenin ve özelleştirmenin en kolay yolu eklenti kurulumudur. WordPress kütüphanesinde, ihtiyaçlarınıza yönelik geliştiricilerin eklediği her türlü eklentiyi ücretsiz olarak edinebilirsiniz.

WordPress Eklenti Kurulumu 1.yol (Otomatik Kurulum)

12

WordPress yönetici paneline girelim. Sol taraftaki menüden Eklentiler seçeneğinin üstüne gelelim ve “Yeni Ekle” sayfasına gidelim.

22

Ara kısmındaki arama çubuğuna kurmak istediğimiz eklentinin ismini yazıp, “Eklentilerde Ara” butonuna tıklayalım.

32

Karşımıza çıkan sonuçlar listesinde yüklemek istediğimiz eklentiyi bulalım ve “Şimdi Kur” yazısına tıklayalım.

42

Eklenti kurulumu tamamlandı. “Eklentiyi Etkinleştir” yazısına tıklayıp, eklentimizi aktif hale getirelim.

51

Eklentiler sayfasına girdiğmizde eklentimizin aktif olduğunu göreceğiz. “Ayarlar” kısmına tıklayıp eklenti ayarlarına gidebilir, “Etkisizleştir” kısmına tıklayarak da eklentiyi devreden çıkarıp, pasif konuma getirebilirsiniz.


WordPress Eklenti Kurulumu 2.yol (Manuel Kurulum)

Bu yöntemi kullanabilmek için FTP bilgilerinizi mutlaka öğrenmelisiniz. Bu yöntemi kullanabilmeniz için elinizde eklentinin kurulum dosyaları bulunmalı. Eğer elinizde herhangi bir kurulum dosyası bulunmuyorsa buradan WordPress eklenti indirme sayfasına girelim.

6

Açılan sayfada arama çubuğuna indirmek istediğimiz eklentinin ismini yazıp, “Search Plugins” butonuna tıklayıp arayalım. Karşımıza gelen sonuçlar arasında aradığımız eklentinin üzerine tıklayıp, indirme sayfasına gidelim.

71

Açılan sayfada “Download Version x.x.x” butonuna tıklayalım ve eklenti kurulum dosyalarını indirelim.

8

Resimde göründüğü gibi bir arşiv dosyası ile karşılaşacağız. Eklenti dosyamızı arşivden çıkaralım. Herhangi bir FTP istemcisi yardımıyla sunucumuza bağlanalım. Arşivden çıkardığımız eklenti dosyasını site dosyalarımızın içerisindeki “wp-content > plugins” yoluna atalım. Aktarım tamamlanınca yönetici paneline girip 1.yol’da anlattığımız şekilde eklentiyi aktif edin.

Eklenti kurulum işlemini elimizden geldiğince basit bir şekilde anlatmaya çalıştım. Otomatik kurulumun yanında manuel kurulumdan da bahsettim. Fakat otomatik kurulum yapmanız her zaman sizin için daha iyi olacaktır. Eğer elinizdeki eklentiye yönetici panelinizden aradığınızda ulaşamıyorsanız 2.yol’u kullanmanızı öneririm. Takipte kalmanız dileğiyle… 🙂

Hamdi Çatal

Güncel teknolojilere meraklı, yazılım ve mühendislik alanlarında kariyerini sürdürmeyi hedefleyen bir mühendis adayıyım. Her zaman, her işi prensiplerine uygun şekilde gerçekleştirmeyi tercih eden, düzenli ve kararlı bir insanım. Yeniliklerden kaçmak yerine, güncel teknolojilere ayak uydurmaya çalışan bir meraklıyım.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. ayşe dedi ki:

    Bilgi için çok teşekkürler çok ince detaylarla anlatılmış. Emeğe saygı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir