WordPress Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
WordPress hakkında sıkça sorulan soruları bir başlık altında toplayıp elimden geldiğince cevaplandırmaya çalışacağım. Sizlerde varsa merak ettiğiniz soruları, yaşadığınız sorunları belirtin, elimden geldiğince cevaplamaya, yardımcı olmaya çalışacağım. Bu başlığı zaman zaman güncellemeyi planlıyorum. Bu nedenle belli aralıklarla takip etmenizde fayda var.
1. WordPress nedir?
WordPress, PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış, açık kaynak olarak bağımsız geliştiriciler tarafından geliştirilen kişisel yayın sistemidir. Bizim tabirimizle kişisel blog sistemi de denilebilir. WordPress, CMS yani Content Management System (İçerik Yönetim Sistemi) olarak da bilinir. Kurulumu ve kullanımı oldukça kolaydır. Bu nedenle kullanıcılar arasında popülaritesi kısa zamanda artmıştır. WordPress’in diğer bir önemli özelliği de arama motorları tarafından sevilmesidir. Bu nedenle yazılar ve sayfalar çabuk arama motorlarında çabuk listelenir.
2. WordPress’in dünyadaki durumu, kullanım oranı nedir?
Aşağıda WordPress’in ve diğer sistemlerin kullanım oranını görebilirsiniz.
WordPress: 66%
Diğer Sistemler: 15 %
Joomla: 10%
Drupal: 9%
Not : Bu bilgiler WordPress in 10. yıl infografiğinden alınmıştır.
3. WordPress nasıl kurulur?
Örnek olarak WordPress kurulumunu anlattığım yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
4. WordPress kurulumu ve güncellenmesi ne kadar sürer?
WordPress’in en bilinen özelliklerinden olan 5 dakikalık kurulumu, basitliği ve kullanım kolaylığı açısından çok pratik bir konumdadır. Yazılımı en son sürüme yükseltmek kolaydır ve kurulumdan daha kısa bir süre almaktadır.
5. WordPress üzerinde eklenti kurulumu nasıl yapılır?
WordPress’in birçok eklentisi, yükle/çalıştır mantığıyla işlemektedir. Kendinize göre beğendiğiniz eklentileri yönetici panelinizin “Eklentiler” kısmından arayıp blogunuza kurabilir, dilerseniz WordPress Eklentileri adresinden eklentileri indirip FTP üzerinden “plugins” klasörüne atarak dilediğiniz eklentiyi oldukça basit bir şekilde sitenize kurabilirsiniz. Detaylı anlatım için “WordPress Eklenti Kurulumu Nasıl Yapılır?” isimli yazıma göz atmanıza tavsiye ederim.
6. WordPress temalarında kullanılan “responsive” özelliği nedir?
Responsive kelimesi Türkçe’de “uyumlu, hassas, duyarlı” anlamlarına gelmektedir. Responsive özelliği temaların her çözünürlüğe ve farklı boyutlarda ekranlara sahip cihazlara uyumlu olmasını sağlar. Örneğin sitemde kullandığım tema responsive bir temadır. Bilgisayardan, tabletten, akıllı telefonlardan hangi cihazdan bakarsanız bakın site stili bozulmadan, orantılı bir şekilde küçülüp karşınıza çıkacaktır.
7. WordPress ücretli tema alınmalı mı ?
Bu konu tamamen size ve ihtiyaçlarınıza bağlı. Eğer profesyonel bir çalışma yapacaksanız, sitenizin eşsiz bir tasarıma sahip olmasını istiyorsanız ücretli tema satın almayı düşünebilirsiniz. Ancak ücretli tema almak istemiyorsanız WordPress’in kendi tema tarayıcısında da güzel ve ücretsiz temalar mevcut.
8. WordPress ücretli tema alınırken nelere dikkat edilmeli?
Eğer ücretli bir tema almaya karar verirseniz mutlaka tema özelliklerine, özelleştirme seçeneklerine dikkat edin. İhtiyaçlarınızı karşılayıp karşılayamayacağını mutlaka satın almadan önce teyit edin. Mümkünse tema yapımcısından temanın ve tema yönetim panelinin demosunu yani önizleme sayfasını isteyin.
9. WordPress içerik yedekleme ve geri yükleme işlemi nasıl yapılır?
İçerik yedekleme ve geri yükleme işlemleri için, Araçlar menüsünde yer alan, içe aktar-dışa aktar seçeneklerini kullanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak için WordPress Importer ile İçerik Yedekleme ve Geri Yükleme isimli yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.
10. WordPress site haritası nasıl oluşturulur?
Site haritası oluşturmak için kullanabileceğiniz eklentiler WordPress kütüphanesinde bolca mecvuttur. Detaylı bilgi ve anlatım için Google Sitemap Eklentisi ile Site Haritası Oluşturma isimli yazıma göz atabilirsiniz.