Microsoft ile Linux’un Arası Nasıl?
Bugün Microsoft ve Linux konulu bir oturuma katıldım. Oturumun konuğu Microsoft teknolojileri üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanıdığımız, Daron Yöndem idi. Tanımayan arkadaşlar için kısaca bahsediyim. Kendisi şuan XOMNI firmasında, CTO olarak çalışmakta. Aktif olarak Microsoft’un bulut depolama teknolojisi olan Azure üzerinde çalışıyor ve dolayısıyla da bu konuda uzmanlığı bulunmakta. Detaylı bilgi için internet sayfasına ya da Linkedin profiline bakabilirsiniz. Yazının sonuna ilgili adresleri ekleyeceğim.
Oturumun konusu başlıktan da anlayabileceğiniz üzere “Microsoft ile Linux’un Arası Nasıl?” idi. Daron Yöndem, bu oturumda genel hatlarıyla Microsoft ile Linux arasındaki ilişkiden, Microsoft’un yeni vizyonundan ve açık kaynağa bakış açılarından bahsetti.
Yöndem, ağırlıklı olarak Azure üzerine konuştu. Microsoft’un bu gelişen bulut pazarından en büyük payı kapmak istediğinden bahsetti. Bu nedenle artık Microsoft’un ana hedefinin bulut teknolojileri olduğunu ve asıl amaçlarının üründen ziyade hizmet satma şeklinde olduğunu söyleyebiliriz. Kendisi de bu konudan detaylıca bahsetti zaten.
Diğer bir önemli konu ise Microsoft’un açık kaynak konusundaki tutumu idi. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl Microsoft belki de elindeki en büyük silahı .NET kütüphanesini açık kaynak olarak yayınlayacağını duyurmuştu. Microsoft’un önceki .NET sürümlerini Github’a yüklediği, gelecek yeni sürümlerinden yükleneceği bilgisini doğrulamış olduk.
Ayrıca kişisel olarak önemli bulduğum noktalardan biri de yeni .NET sürümlerinin çalışma ortamının artık Windows ile kısıtlı olmayacağı bilgisi idi. Kısacası geliştirilecek olan yeni .NET sürümleriyle yazılacak uygulamaları Linux ve MacOS üzerinde çalıştırma imkanına sahip olabileceğiz. Zaten Microsoft son zamanlarda bu konu üzerine baya yoğunlaşmış durumda. Geçtiğimiz yıl yine Linux ve MacOS üzerinde çalışan Visual Studio Code isimli bir IDE yayınlanmıştı.
Peki Microsoft açık kaynağa, Linux platformuna neden bu kadar önem veriyor?
Microsoft’un Azure platformunda çalışan sunucuların büyük bir kısmı Linux tabanlı çalışmakta. Microsoft, Azure teknolojisinden elde ettiği kazancın yaklaşık %40’ını Linux tabanlı sunuculardan sağlıyor. Dolayısıyla Linux ortamının gelişmesi Microsoft için de büyük önem taşıyor.
Hali hazırda Android’de kullanılan bazı teknolojilerin patentlerinin de Microsoft’un elinde olduğunu biliyoruz. Bunun haricinde Microsoft’un Linux’un geliştirilmesinde de zaman zaman katkılarda bulunduğu bilgisini Yöndem’den edinmiş olduk.
Microsoft’un diğer bir amacı da hizmetlerini, servislerinizi Windows platformunun dışındaki kullanıcılara da tanıtmak. Platform farklarından dolayı insanların diğer taraftaki işine yarayacak teknolojileri takip edemediğini söyleyen Yöndem, ayrıca Microsoft’un farkındalık oluşturarak ürünlerinin kullanımını arttırmayı planladığını düşünüyor.
Gelen sorular üzerine bahsedilen konular…
Microsoft’un arttırılmış gerçelik teknolojisi, gözlüğü olan Hololens hakkında birkaç detaydan bahsedildi. Hololens’in geliştirilmesini üstlenen firmaya bile en fazla 2 adet geliştirme kiti verildiğinden bahsetti. Yani Hololens’in bireysel geliştiricilerin eline geçmesi bile pek kolay değilken, son kullanıcıya ulaşması epey zaman alacağa benziyor.
Diğer bir soru ise Microsoft’un klasik ASP dilinin, eski teknolojilerin üzerine düşündüğü bir çalışma olup olmadığıydı. Tahmin edilebileceği üzere, Microsoft’un eski teknolojiler üzerine bir yenilik düşünmediği, varolan biçimde kullanılabileceklerini, ancak herhangi bir geliştirme düşünülmediği cevabını almış olduk.
Şuan aklıma gelen noktalar bunlar. Etkinliğin videosunun da yakın zamanda yayınlanacağını tahmin ediyorum. Video yayınlanır yayınlanmaz zaten etkinliğin tamamını sesli ve görüntülü bir şekilde izleyip, detayları öğrenebilirsiniz…
Daron Yöndem’in blogunda yayınladığı “Karabük Üniversitesi Ziyaretim” başlıklı yazısı ve vloglarına buradan ulaşabilirsiniz…
Etkinlik videosu, 2 saat 33. dakikadan itibaren Daron Yöndem’i izleyebilirsiniz…
Daron Yöndem – Web Sayfası / Linkedin / Facebook