En İyi İnternet Servis Sağlayıcıları 2019
Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıllar içerisinde adil kullanım kotası BTK tarafından tamamen kaldırıldı. Bu kısıtlamanın kaldırılmasıyla beraber de kimi firmalar internet hizmetlerinin aylık ücretlerini ciddi oranda arttırdı. Özellikle Türk Telekom tarafında kotasız internet paketleri 24 ay taahhütle bile ciddi rakamlara satılmaya başlandı. Bu gibi nedenlerle de kullanıcılar Türknet, Netspeed, Millenicom gibi alternatif servis sağlayıcılarını değerlendirmeye ve bunlara yönelmeye başladı. Bende bu yazımda alternatif servis sağlayıcılarından, tarifelerinden ve avantajlarından bahsedeceğim.
1-TürkNet
Popüler alternatif servis sağlayıcılarının başında şüphesiz TürkNet geliyor. Tam anlamıyla kotasız ve sınırsız internet hizmetini Türkiye’de yaygınlaştıran firma olduğunu söylersek yanlış sayılmaz sanırım. TürkNet, özgür iletişim paketi adı altında 76 lira sabit fiyatla kotasız internet hizmeti sunuyor.
TürkNet, kendi aktif altyapısında(YAPA olarak geçiyor) bulunan kullanıcılara 100 Mbps’e kadar, kendi altyapısında bulunmayan ve Türk Telekom altyapısından hizmet almak isteyen kullanıcılara ise 35 Mbps’e kadar hız vadediyor. Tabi bu değerler altyapınızın durumuna göre eksi yönde değişkenlik gösterebiliyor. YAPA altyapısında bulunmayan kullanıcılara 35 Mbps’den daha yüksek hızlar sunmak için 76 lira üzerine 10 lira fark ödemeniz gerekiyor.
Abonelik ve İlk Ay Ücretsiz Kullanma
TürkNet ayrıca yeni kullanıcılara referans kodu ile abonelik başlatmaları halinde ilk ay ücretsiz kullanım hakkı tanıyor. Ücretsiz kullanımdan yararlanmak için aşağıdaki adresten abonelik başlatabilir veya davet kodunu müşteri hizmetlerine ileterek telefon aracılığıyla abonelik işlemini başlatabilirsiniz.
Davet kodunu kullanarak abonelik başlatmak için tıklayın…
Davet Kodu: PBC20YF43BOT
Ek Ücretler
- Evinizde internet ve telefon hizmeti yoksa kurulum hizmeti TurkNet’te 90 TL. (Üç ay x 30 TL faturanıza eklenir).
- Kredi kartı veya banka kartıyla yapılan aboneliklerde ise sadece 60 TL. (Üç ay boyunca ayda 20 TL faturanıza eklenir.)
Artıları
- Taahhütsüz ve kotasız olması.
- Kendi altyapısında gerçekten çok ciddi hızlar sunabiliyor.
- YAPA altyapısında iseniz online işlemlerden hız profilinizi düzenleyebiliyorsunuz.
- Birkaç aylık taahhüt cayma bedelini karşılıyor.
Eksileri
- Telefon ile doğrudan müşteri hizmetlerine ulaşamıyorsunuz. Arayıp veya online işlemlerden kayıt bırakmanız gerekiyor. Genelde 24 saat içinde dönüş yapılıyor.
- Fiber altyapıdan hizmet veremiyorlar.
- Ev telefonu açtırmanız gerekebiliyor fakat ek bir ücret almıyorlar bunun için. Telefon hattını kullanmanız da gerekmiyor.
2-Millenicom
Geçtiğimiz aylarda SOCAR isimli Azerbaycan firmasına satılan alternatif servis sağlayıcıdır. Son zamanlarda televizyonda ve internet sitelerinde adına sıkça rastlıyorum. Yine Millenicom’un da güzel tarifeleri bulunuyor. Özellikle Türk Telekom ve Superonline fiber altyapılarından fiber internet hizmeti verebiliyor olması diğer firmaların üstüne çıkarabiliyor.
Millenicom temel paketini 70 lira olarak belirlemiş. Bu fiyata Türk Telekom bakır altyapısı üzerinden 35 Mbps’e kadar taahhütsüz, kotasız internet hizmeti sağlıyorlar. Eğer fiber alt yapınız varsa kendilerini arayıp, alternatif tarifeler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Daha detaylı bilgi almak için Millenicom internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
Ek Ücretler
- Yeni müşteriler için ilk 4 ay boyunca 30 lira, toplamda 120 lira faturalarınıza ekleniyor. (Diğer operatörlerden geçiş yapanlar için ücretsiz)
Artıları
- Taahhütsüz ve kotasız olması.
- Fiber altyapıdan da hizmet sağlayabiliyor olmaları.
- Telefonla arayarak veya WhatsApp aracılığıyla müşteri temsilcisine bağlanabilme imkanı.
Eksileri
- Belki kendi altyapısına sahip olmamasını bir eksi olarak sayabiliriz fakat bunun haricinde herhangi bir eksisine rastlamadım.
3-Netspeed
Bir diğer büyük alternatif operatör de Netspeed. Bunlarda yine avantajlı fiyatlara ADSL, VDSL ve Fiber tarifeler sunuyorlar. Daha çok tarife çeşitliliği ve sabit telefon istememeleriyle öne çıkan bir firma olduğunu söyleyebiliriz.
- ADSL tarifeleri; 8 Mbps’ye kadar aylık 58 lira, 16 Mbps’ye kadar aylık 66 lira
- VDSL tarifeleri; 35 Mbps’ye kadar aylık 76 lira, 75 Mbps’ye kadar aylık 84 lira
- Fiber tarifeleri; 24 Mbps’ye kadar aylık 79 lira, 50 Mbps’ye kadar aylık 89 lira
Daha detaylı bilgi almak için firmanın internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
Ek Ücretler
- ADSL ve VDSL tarifeler için aktivasyon ve kurulum bedeli 75 lira.
- Fiber tarifeler için aktivasyon ve kurulum bedeli 120 lira.
- 12 ay taahhüt verirseniz aktivasyon ücreti alınmıyor.
Artıları
- Taahhütsüz ve kotasız olması.
- Tarife çeşitliliği. ADSL, VDSL, Fiber gibi hemen her türlü altyapıya uygun tarifeleri mevcut.
- Telefon ile doğrudan müşteri hizmetlerine ulaşılabiliyor olması.
Eksileri
- Kendi altyapıları bulunmuyor. Bunun haricinde herhangi bir eksisine rastlamadım.
Son zamanlarda popüler olan ve takip ettiğim firmaları ve tarifelerini detaylıca anlattım. Bende birkaç senedir TürkNet kullanıyorum. Genel olarak memnunum fakat doğrudan altyapıya müdahale edemedikleri için sorun olması halinde çözüme ulaşılması biraz zaman alabiliyor. Tabi bu konu diğer alternatif operatörler için de geçerli.
Bu arada son bir tavsiye olarak eğer fiber altyapınız varsa fiber abonelik almanızı tavsiye ederim. Özellikle online oyunlarda ping avantajını hissedersiniz. Bazı durumlarda bakır altyapıdan yüksek hızlar alsanız bile maalesef ping konusunda fibere göre çok geride değerler görebilirsiniz.
Son olarak yazdığım bilgiler ve fiyatlar 10 Temmuz 2019 itibariyle geçerlidir. Değişiklikler olabilir. Bu nedenle abone olmadan önce firmaların internet sitelerini inceleyin veya müşteri hizmetlerinden detaylı bilgi alın. Özellikle bu tarifeler taahhütsüz sunulduğu ve sabit fiyat garantisi olmadığı için firmaların değişiklik yapabilme ihtimali de bulunuyor.
İnternet servis sağlayıcılarıyla alakalı yorumlarınızı aşağıya yazabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…
Turknet daha kurulum aşamasında verdiği sözde durmuyor. O yada bu gerekçe ile hixmet aksayabilir ama fatura da aksama, telafi vb yok. Elinizi verip kolınuzu kaptırmayın.
Dediğiniz gibi sorun yaşayanların sayısı da az değil ama aynı şekilde Telekom ve diğer firmalar için de durum çok farklı değil.